Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågorna haglade under vargmötet

Annons

På onsdagen i stilla veckan hölls ett allt annat än stillsamt möte i Östanviks bygdegård. Arrangör var länsstyrelsens miljövårdsenhet och Grimsö viltforskning. Anledningen var den ansökan om skyddsjakt på två vargar som tidigare ställts till Naturvårdsverket och länsstyrelsen.

Ett drygt 50-tal ortsbor såg till att frågorna haglade.

Grimsöforskaren har utrett om vargarna i byarna runt Oresjön har ett oskyggare beteende än andra vargar han observerat samt att ge förslag till eventuella åtgärder för att få bort vargarna från byarna.

Forskarens slutsatser av det utförda uppdraget är att vargarna i de skilda reviren inte är oskyggare än andra vargar och att hans förslag till åtgärd är ingen åtgärd.

En småbarnsmamma hävdade att det enda rätta måste vara att skjuta bort de vargar som rör sig inne i byarna, där de inte hör hemma. Här påpekade länsstyrelsens representant att Naturvårdsverket och länsstyrelsen inte kan tillåta jakt förrän riksdagens delmål uppnåtts. Mot detta protesterades kraftigt.

Sammanfattningsvis ser vi som väntat att ingen hjälp kan komma från länsstyrelsen och från vargforskningen på Grimsö för att lösa våra problem med den ohämmade och långt ifrån varsamma tillväxten av vargstammen i vår del av länet.

Enda hjälpen för oss vore att riksdag och regering skulle inse att det inte kan ha varit meningen att den av riksdagen beslutade och av regeringen verkställda rovdjurspolitiken och rovdjurslagstiftningen ska få sådana konsekvenser som nu drabbat Orebygden i Rättviks kommun.

INGE BRORSSON

Mer läsning

Annons