Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor till landstingets "nedläggningskoalition

Annons

Vad som gör debatten extra viktig denna gång är dels den karaktär av ödesbeslut eller "hit men icke längre" den har för främst de små lasaretten i länet och den därmed sammanhängande närservice inom sjukvården som vi vant oss vid och uppskattar, dels det sätt som besluten kom till på.

Från centerns och moderaternas sida var vi mycket tydliga i den del som gäller de små lasarettens uppgift och den sårbarhet som i deras fall blir extra tydlig när det gäller nedskärningar både vad gäller vårdplatser och verksamheter.

Vi ville därför behålla nattakuterna i både Avesta och Ludvika liksom den dagopererande kirurgin/ortopedin. Inte minst sambandet med narkosläkaren var ett viktigt skäl för vårt ställningstagande.

Dessa samband var kända av alla politiker i samtliga partier men negligerades av nedläggningskoalitionens företrädare. Det var således inte okunskap - vilket i sig inte varit en ursäkt - utan politisk vilja att centralisera som var vägledande för de två majoritetsbärande socialistpartierna och deras i all hast påkomna eftersägare.

Så till sättet att fatta beslut i Landstinget Dalarna.

Efter ett halvt års utredande och politiskt processande kulminerar det hela i en beslutsprocess där socialdemokraterna lägger fram förslag som sedan tas tillbaka och ändras under sittande möte.

Men värre ska det bli.

I debattens elfte timme ställer några debattörer från moderaterna och centern, Alf Johansson mot väggen och frågar hur stora investeringar i Falun som behövs för att flytta dit dagortopedin. Underförstått vilken blir den ekonomiska vinsten?

Svaret blir, och det ges upprepade gånger, inte en krona ska investeras i Falu lasarett. Eftersom all debatt i fullmäktige, alla handlingar till ledamöterna och alla bokslutskommentarer de senaste åren utgått ifrån att den dagopererande verksamheten ska centraliseras till Falun anser vi att detta är vad fullmäktiges ledamöter trodde att de tog beslut om.

När Alf Johansson avsåg att lokalisera dagortopedin till Ludvika, inte till Falun, utan att nämna detta för fullmäktige ljög han väl inte men han sade heller inte hela sanningen.

Vi anser att detta förfarande var att vilseleda fullmäktige!

Ett strukturbeslut handlar exakt om att avgöra vad som ska utföras var. Vi tror oss i dag veta att ytterst få politiker ens inom majoriteten visste om Alfs rockad.

Därför avslutningsvis några direkta frågor till nedläggningskoalitionen:

1. Vilka fler s-politiker än Alf Johansson och Carin Runeson visste om flytten till Ludvika?

2. Vilka v-politiker kände till det?

3. Informerade Alf Johansson folkpartisterna, kristdemokraterna och miljöpartiet innan han fick deras stöd för att lägga ned nattakuterna och flytta om den dagopererande verksamheten?

4. Varför informerades inte landstingsfullmäktige om denna avsikt. Varför fanns ingenting i underlagen som fullmäktige kunde ta del av?

5. Var ledningen för ortopedin i länet informerad?

6. Anser Alf Johansson att denna hantering av ett ärende är i överensstämmelse med god politisk etik?

För vår del anser vi att fullmäktiges beslut kraftigt tappat i legitimitet. Det gäller denna del men även i sin helhet. Vi anser vidare att det är förödande om de små lasaretten i Avesta och Ludvika ställs mot varandra av ren politisk taktik.

Vi kräver, med ännu större skärpa, att Alf Johansson ser till att patienter från norra Västmanland kan välja Avesta som sitt nära lasarett nu och i framtiden.

Vi ser fram emot svaren från landstingsstyrelsens ordförande såväl i pressen som vid nästa landstingsfullmäktige.

ULF BERG

Mer läsning

Annons