Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor om livsstil

Annons

Enligt sjukvårdslagen har landstinget skyldighet att främja hälsa genom att uppspåra och förebygga sjukdomar och skador. Redan 1983 började den lagen att gälla. Jag anser att Landstinget Dalarna inte har gjort tillräckligt.

Majoriteten i landstinget påtalar att det pågår ett stort antal aktiviteter, med syftet att nedbringa såväl psykisk ohälsa som livsstilsrelaterade sjukdomar men vi ser att Socialstyrelsens rapporter visar att Landstinget Dalarna ligger sämst till i Sverige på detta område. Vi vet att man på en del håll utvecklar en hälsofrämjande sjukvård men det är långt ifrån alla.

Enligt en rapport som gjorts inom Dalarna vet vi att det finns ett stort önskemål, hela nio av tio människor mellan 20-64 år, önskar att sjukvårdspersonal ska ta upp livsstilsfrågor för att de ska kunna må bättre.

Om landstinget ska kunna leva upp till dalfolkets önskan, måste utbildning till personalen prioriteras. Flera landsting jobbar mer aktivt med folkhälsa och ser det som naturligt arbetssätt att hälsofrågorna tas upp i mötet mellan patient och vårdpersonal.

Större delaktighet förändrar patientens och läkarens roller. I utbildningsplanen för läkare/ vårdpersonal anser jag att det årligen ska finnas möjlighet att fortbilda sig inom hälsofrämjande hälso- och sjukvård.

Det måste till ett nytt övergripande handlingsprogram för folkhälsoarbetet inom Landstinget Dalarna, som bygger på ett samarbete med kommunerna, föreningslivet och organisationer för att få ett så bra folkhälsoarbete som möjligt.

ELISABETH LINDEN BRANDT (C), OPPOSITIONSRÅD LANDSTINGET

Mer läsning

Annons