Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor och svar om laxodling

Annons

Är det inte märkligt att stränderna runt Österviken plötsligt har blivit så påverkade sedan Slotts Lax startade sin odling med tanke på den odling som bedrivits här sedan mitten av 70-talet?

Varför står inte Tore Sterner upp och försvarar den verksamhet som han en gång var med om att starta? Pionjär som han är i Norden (världen) vad det gäller fiskodling i kassar!

Vattentäkten i Barkdal är en grundvattentäkt (delvis infiltrerat Siljansvatten) och kommer under inga villkor att påverkas av eventuellt "fiskbajs" i ytvattnet.

Vi är nog alla överens om att Siljan är en pärla, men för den skull ska den väl inte behöva ligga i träda. Vattenbruk innebär att man brukar vattnet, inte förbrukar det!

Så det är nog ingen fara med badplatserna, Siljan kommer att förbli en pärla!

Vem bestämmer? Vi, bygdens folk, har valt politiker som ska ta beslut i frågor rörande kommunala angelägenheter! Nog vill vi väl att dessa politiker tar beslut grundade på fakta och inte helt godtyckligt?

Nej, Leksandsbor och övriga berörda, tänk efter och bilda er en egen uppfattning i frågan. Det är så att framförs påståenden tillräckligt många gånger så kan det plötsligt bli en "sanning".

Låt oss följa gällande spelregler (lagstiftning) och ge Slotts Lax möjlighet att genomföra och visa att fiskodling i Siljan fungerar utmärkt!

Med det digra kontrollprogram man är ålagd att följa kommer detta att påvisa eventuella, negativa konsekvenser på vattenmiljön långt innan det mänskliga ögat kan se någon förändring.

LARS STERNER, ELLESS LAXFÖRÄDLING

Mer läsning

Annons