Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågor fick kungen att tappa humöret

Annons

Jakt handlar mycket om kamratskap och trevlig naturrekreation men för Anders Karlsson, Björn Åslund, Elof Karlsson, Torsten Gustavsson och Bo Israelsson innebar torsdagen mest väntan, kyla och hårt slitgöra. De tillhörde ett av slaktlagen som, efter att kungen eller någon av hans inbjudna jaktkamrater fällt ett djur, tog sig ut till platsen för att ta hand om djuret. Ett arbete de gjort under 30 år vid det här laget.

För sin insats får de... ingenting.

- Kungen hälsar inte ens när han åker förbi, sade Anders Karlsson.

Anledningen till att männen ändå trofast ställer upp är tanken på djuren. Att de inte ska ligga i skogen och ruttna. I stället tar de hand om styckningen. Inte heller älgköttet tar kungen med sig efter jakten. I stället köper det lokala jaktlaget det varefter det säljs.

Fördelen med att hjälpa till vid den kungliga jakten är att jaktlaget sedan får jaga på kungens mark.

Under torsdagsförmiddagen fälldes åtta djur men kungen själv hade inte fällt någon.

När jakten vid ett-tiden avbröts för lunch var det dags för den årliga märkesutdelningen till alla som arbetade med att driva fram älgarna. Ett drevlag på 45 personer, både män och kvinnor. Det var också tid för media att få en liten pratstund med konungen. Själv verkade han måttligt road av att tvingas konfronteras med journalister och när redan den tredje frågan från Rapports reportageteam handlade om huruvida ryktet stämmer att kronprinsessan Victoria är i planeringsstadiet av ett bröllop, rann konungens tålamod över. Han uppmanade surt den utsända journalisten att berätta alla andra rykten som kunde vara av intresse för honom att känna till. Intervjun avslutades hastigt och tv-kameran stängdes av.

Konungen berättade dock att ingen av de övriga i kungafamiljen i år är med på jakten då de har andra aktiviteter för sig. Prinsessan Madeleine har även hon nyligen tagit jägarexamen men har ännu inte haft tillfälle att delta i någon jakt.

INGELA HALLGREN

Mer läsning

Annons