Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräcka telefonbedragare

Annons

Dalapolisen har under de senaste dagarna fått in en handfull samtal från personer som blivit utsatta för samma bedrägeriförsök. En engelsktalande person har ringt och påstått att de vunnit en resa till Florida.

- Eftersom de uppringda inte köpt några lotter eller deltagit i någon tävling får de förklaringen att det måste vara någon annan som ringt från deras telefon och deltagit i tävlingen, säger Bo Persson, polisens presstalesman.

Det hela slutar med att "vinnaren" ombeds lämna sitt kontokortsnummer eftersom det är en del kostnader förknippade med att få ut vinsten.

- I några fall har man lämnat ifrån sig kontonumret men snabbt insett att det inte var så lyckat och spärrat kortet.

- Vi tror inte att det har skett några uttag men det är naturligtvis det man är ute efter.

Telefonbedrägerierna har inte bara drabbat Dalarna. I veckan gick polisen i Sörmland ut med en varning efter att personer i bland annat Eskilstuna och Katrineholm fått samtal om resevinster. Även i Stockholm och Norrköping har man uppmärksammat problemet med telefonskojarna.

- Det är inget som rör vårt län enbart. Varianter på temat har förekommit men det gemensamma är att bedragarna vill åt kontonumret.

Polisens råd är att inte lämna ifrån sig kontonumret om dessa personer ringer.

- Avsluta samtalet fortast möjligt och lägg på luren. Det finns ingen anledning att prata med de här personerna.

- Skulle det vara så olyckligt att man lämnat ifrån sig kontokortsnumret så ska man snabbast möjligt spärra sitt konto, säger Bo Persson.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons