Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fräcka dieselstölder

Annons

Entreprenörerna PEAB och Maserfrakt är förtvivlade. Vissa morgnar är maskinernas tankar/ dieselbehållare helt tömda på drivmedel.

Maserfrakts Olle Falk, med 24 lastbilar och maskiner efter vägverksbygget Falun- Borlänge medger att diesel- stölderna är ett bekymmer.

PEAB:s projektledare Kjell Söderlund och övriga representanter för byggföretaget är lika bekymrade.

Det slangas diesel under helgnätter när vägbyggare och underentreprenörer gått hem och parkerat sina maskiner på olika ställen.

PEAB, en av de stora entreprenörerna för vägbygget Falun-Borlänge påpekar att det är näst intill omöjligt att inhägna alla maskiner. Det kostar tid och pengar att flytta grävmaskiner och dumpers till den största upplysta uppställningsplatsen vid Tallen.

Vem stjäl?

Polisen misstänker allt från ligor, till privatpersoner med behov av diesel till villapannan, eller egna bilen. Oljan är dyr.

- Vi hade stora bekym- mer i somras med diesel- stölder efter Gävlevägen, på- pekar Falupolisens stations- befäl Hans Åke Rehnstam.

Byggentreprenörer och underleverantörer gör vad de kan för att spärra av den maskinpark som behövs för vägbygget.

Maskinerna parkeras bakom stora stenar eller cementbarriärer.

Men tjuvarna tar sig fram, slangar diesel och forslar bort med fyra hjul, eller bär bort sitt stöldgods i mindre dunkar.

PEAB och polisen säger att de på olika sätt försöker att bevaka drivmedelsstölderna.

Bilister som pendlar mellan Falun och Borlänge kan också tipsa om de upptäcker misstänkta tjuvar.

Dagspriset för diesel stannade i måndags på 9.05 kronor på OK/Q8 i Hälsingberg, där en kubik villaolja betingade ett pris av 9 227 kronor.

BIRGITTA KNIFSTRÖM NORDÉN

Mer läsning

Annons