Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FRA-förslag splittrar spionutredning

Annons

Säpo och Försvarsmakten tycks vara på kollisionskurs i fallet med den brottsmisstänkta kvinnliga officeren. En viktig förklaring till irritationen ligger på riksdagens bord.

Den slutsatsen drar Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys. Han ser regeringens proposition om att ge Försvarets radioanstalt (FRA) rätt att avlyssna internet- och teletrafik som en viktig orsak till motsättningarna, som i alla fall Säpo inte anstränger sig för att dölja.

En konflikt mellan polisen och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), som utrett officerens misstänkta brott i Kosovo, ligger mer eller mindre i öppen dager.

När militären i tisdags berättade att Säpo gått till åklagare med misstankarna mot officeren om brott mot rikets säkerhet var irritationen hos Säpo uppenbar. Biträdande chefen Dan Eliasson sade till TT att han inte var intresserad av vad Försvarsmakten meddelade.

Agrell tolkar Försvarsmaktens agerande som att den från början, det vill säga för ett år sedan, försökte tona ned betydelsen av vad kvinnan gjort i Kosovo. Men allt eftersom utredningen fortsatte, bland annat med hjälp av Natos kontraspionage, så blev det uppenbart att man inte kunde behandla frågan som ett personalärende, när den helt klart var ett säkerhetsärende.

Regeringens FRA-proposition behandlas nu i försvarsutskottet, där allianspartierna och socialdemokraterna försöker hitta en gemensam lösning. Gör de inte det riskerar regeringen att riksdagen bordlägger förslaget i ett år.

TT

Mer läsning

Annons