Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp vill sälja skogsskiften

Annons

Det är hög tid för krafttag mot den ökande kommunala låneskulden. Det konstaterades då folkpartiet i Malung hade årsmöte och mötet gjorde ett uttalande i frågan.

"Efter renoveringen av Ungärde skola är kommunens låneskuld 100 miljoner kronor, en ökning från 15 miljoner kronor år 1999. Utvecklingen innebär att vi skjuter problemen på framtiden. Nu måste vi rationalisera kommunens verksamhet och sälja olönsamma skogsskiften för att skapa utrymme för nödvändiga investeringar", heter det i uttalandet.

I ett annat uttalande krävs åtgärder på Västerdalsvägen:

"Departement och vägverk måste genast fatta beslut om åtgärder och tidplan samt omprioritera pengar för att göra Västerdalsvägen till en säker transportled för turister, yrkestrafik och västerdalsbor. Fjällturismen är en överlevnadsfråga och vi måste ha en väg för säkra transporter."

I ett tredje uttalande krävs ett rättvisare skattesystem. Kommunen har stora utgifter för turistnäringen, bland annat räddningstjänst, men inga direkta inkomster. Folkpartiet i Malung tycker att turistkommunerna åtminstone borde få fastighetsskatten från alla fritidshus, vilken numera går till staten. Man varnar också för de krav som rests av socialdemokraterna i Stockholm om ett ändrat skatteutjämningssystem, som kan komma att gå ut över småkommunerna.

"Det är inte rimligt att Malungs kommun, som är den kommun som per invånare levererar näst mest skatt till statskassan, samtidigt ska dras med svåra ekonomiska problem", heter det i uttalandet.

Mötet konstaterade att folkpartiet efter höstens val är det största borgerliga partiet i Malungs centrum och ytterområden.

Till styrelse valdes ordf Åke Bondjers, v ordf Hans-Petter Paulsen, Kristina Magnér, Per-Lennart Gunnarsson, Ivar Berglin, Cecilia Nylin, Bengt Thorén och Henrik Johnsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons