Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp vill införa turistavgift

Annons

Folkpartiet i Malung har motionerat i kommunfullmäktige om att en kommunal turistavgift borde införas i turistkommunerna i landet.

Folkpartiet vill att Malungs kommun i samverkan med andra turistkommuner får i uppdrag att utreda frågor om en kommunal turistavgift och att man i detta sammanhang ser hur andra turistregioner i Europa har löst frågan. Det här skulle kunna ge Malungs kommun stora intäkter även om man tar ut en förhållandevis mycket låg avgift.

Det beräknas att det i Malungs kommun inom turistnäringen är mellan 4 och 4,5 miljoner gästnätter per år. En avgift på exempelvis en femma per gästnatt skulle betyda intäkter för Malungs kommun i storleksordningen drygt 20 miljoner kronor per år.

Motionen har föranletts av att Malungs kommun har misslyckats med att få fastighetsskatten på fritidshus till kommunens kassa. Folkpartiet framför också att en avgift kan ses som befogad eftersom en ökad turism också leder till att det ställs högre krav på kommunen i form av service i olika former.

Och bland annat utnyttjar många av turisterna kommunala anläggningar utan att behöva betala någon avgift, menar folkpartiet.

Rånmisstänkt på fri fot

Den 27-årige Malungsbon är fortfarande misstänkt för brott i samband med händelsen men det är enligt åklagaren oklart vilken rubricering brottet kommer att få.

- Det blir knappast rubricerat som rån. Och vår bedömning var att det inte fanns skäl att begära 27-åringen häktad.

Den nu frisläppte 27-åringen dömdes nyligen till ett års fängelse för en omfattande grov brottslighet, ett straff som är överklagat och som 27-åringen inte heller börjat avtjäna.

SÖREN HAGA

Mer läsning

Annons