Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp tänker riva lokala murar

Annons

När kommunfullmäktige för en tid sedan beslutade att minska antalet ledamöter från 41 till 35 befarade den lokale partiledaren Christer Iversen att det skulle innebära att fp skulle gå från två till ett mandat.

Men Lars Leijonborgs integrationspolitiska utspel har gjort att det nu blåser liberal medvind även i Gagnef.

- Den här kommunen är ett bra exempel på att arbetskraftsinvandring och integration kan utveckla samhället. Många av "våra" invandrare och deras barn har haft och har stor betydelse för Gagnefs utveckling, säger Göran Strandberg, andranamn på partiets fullmäktigelista.

Strandberg, som själv har invandrarbakgrund i form av en finsk mor, och Christer Iversen, vars far kom till Sverige från Danmark, håller med sin partiledare om språkets betydelse för integrationen.

Rent lokalpolitiskt vill partiet verka för bra ekonomi, ökat stöd till föreningarna och ökad kvalitet inom skolan och vården.

- Vi har ingått i den grupp av borgerliga partier som styrt Gagnef under den senaste mandatperioden och medverkat till mycket positivt, inte minst ekonomiskt. Vårt problem som parti är att vi varit för dåliga på att sälja oss och våra idéer, som mer eller mindre tagits över av andra partier. Men huvudsaken är att de genomförts och varit bra för Gagnef, anser Bengt Peters, tredjenamn på listan till fullmäktige.

Genom att öka personalens delaktighet vill partiet förbättra villkoren och minska sjukfrånvaron inom vårdsektorn, men även inom kommunen. I det sistnämnda fallet handlar det inte bara om de anställda, utan även om de förtroendevalda.

- Avhoppen är många och det är oerhört svårt att få unga att engagera sig. Det är en demokratifråga vi måste arbeta hårdare med, säger Peters.

Fp vill också räkna upp föreningsbidraget med åtta procent årligen, vilket skulle kosta omkring 250 000 kronor per år, och arbeta för att den omdiskuterade sporthallen byggs i Djurås- eller ännu hellre i Ristaområdet.

- Det skulle bidra till att utveckla golfbaneområdet till ett sport- och rekreationsområde, menar Christer Iversen och betonar att golfklubben, Mockfjärds Atletklubb och många andra föreningar svarat för storartade och föredömliga insatser.

- Avståndet till Rista är inget problem, svarare tvärtom. Golfbanesatsningen i det området kan bidra till att riva några av de "Berlinmurar" som tyvärr finns mellan våra tätorter. Vi måste alla samverka för kommunens framtid, säger Bengt Peters och påpekar att det går att både slå vakt om den egna särarten och samarbeta med andra.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons