Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fp-skandal i rätten

Annons

Rättegången om folkpartiets dataintrångsskandal mot socialdemokraterna under valrörelsen är nu inledd i Stockholms tingsrätt. Sex personer är åtalade, bland andra förre fp-partisekreteraren Johan Jakobsson, som tidigare i dag nekade till brott.

SSU-ombudsmannen Niklas Sörman, som misstänks för dataintrång, berättade i rätten hur han nämnde lösenordet för sin vän Nicklas Lagerlöf, tidigare ordförande i Liberala ungdomsförbundet (LUF) Väst.

Sörman nämnde hur enkelt lösenord som s-partiombudsmannen använde sig av. Sörman förnekar att han visste att lösenordet gav tillträde till Sapnet, socialdemokraternas interna datanät.

När dataintrången blev kända strax före valet 2006 förstod han konsekvenserna av att han nämnt lösenordet för Lagerlöf. Trots det nekade Sörman först att lösenordet kom ifrån honom och erkände först i polisförhör i oktober.

Sörman erkänner dataintrång men nekar till åtalspunkten falsk angivelse.

Johan Jakobsson nekar till brott. Också partiets presschef Niki Westerberg, misstänkt för anstiftan till dataintrång, nekar.

Jakobsson är åtalad för "anstiftan till anstiftan till dataintrång". En gärning som inte är kriminaliserad i svensk lag, hävdade Samuelsson i rättssalen.

Advokaten Per|E Samuelsson uppgav för journalister att åklagaren gett efter för det allmänna trycket och åtalat Johan Jakobsson.

Enligt vice chefsåklagare Per Lindqvist uppmanade Jakobsson Per Jodenius, tidigare pressekreteraren i LUF, att kontakta en journalist för att denne skulle gå in på Sapnet för att ta fram ofördelaktiga uppgifter om socialdemokraterna. Detta förnekas av Jakobsson. I stället pekade hans advokat på att Jakobsson agerat för att få slut på dataintrången.

Jakobsson har uppgett att han via Niki Westerberg den 15 mars 2006 fick veta att Per Jodenius sannolikt hade inloggningsuppgifter till Sapnet. Jakobsson kontaktade Jodenius och förbjöd honom att logga in fler gånger och sade till honom att radera användarnamn och lösenord.

För att styrka berättelsen pekade Jakobssons advokat på en e-post från Jodenius. I e-posten påstår LUF:s pressekreterare att lösenordet är raderat och att han inte ska använda sig av informationen på Sapnet.

Huvudpersonen Per Jodenius själv medger dataintrång men nekar till den andra åtalspunkten; anstiftan till samma brott. Han medger att han loggat in på Sapnet omkring 130 gånger mellan 13 januari till 24 augusti 2006. Han erkänner att han lämnat inloggningsuppgifterna till den tidigare Expressenreportern Niklas Svensson.

Svensson loggade vid tre tillfällen in på Sapnet.

Den förre ordföranden i LUF Väst Nicklas Lagerlöf nekar till dataintrång.

TT

Mer läsning

Annons