Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotograferar åldringar

Annons

Joakim som har sina rötter i Nås har bland annat fotograferat sin mormor Astrid Sterner och några av hennes bekanta som bott på Bäckaskog i Vansbro de senaste åren.

Astrid Sterner avled nyligen, 93 år gammal. Hon bodde på Tuppensgården i Nås tills för två år sedan. Joakim som bor på Södermalm i Stockholm tillbringade under sin uppväxt somrarna hos mormor Astrid och morfar Mats i Nås.

- Jag har besökt henne ofta under de senaste åren och då har jag också passat på att fotografera henne. En del av de bilderna ingår i dokumentationsprojektet, men där finns också bilder på Märta Hultsberg och Kristoffers Nils Olsson.

Joakim som är frilansfotograf får en del uppdrag åt tidningar men han arbetar också med egna projekt. Han har exempelvis fotograferat nunnor på ett buddhistkloster i Nepal. De bilderna har visats på flera utställningar, bland annat i USA. Han har också genomfört fotoprojekt på Island och i Vietnam.

Bilderna på åldringarna från Nås ska ingå i en utställning på Kulturhuset i Stockholm i oktober i år. En del av de bilderna har varit publicerade i facktidningen Dagens Arbete.

Om det går som planerat ges en bok, Mirror, ut i samband med utställningen på Kulturhuset. Joakim har också förhoppningar om att några av bilderna ska publiceras i en poesi- och fotobok som han vill ge ut tillsammans med pappan Bo Eneroth. Denne är författare och har skrivit dikter om äldrevården.

Joakim hoppas också att bilderna ska kunna visas på några utställningar i Dalarna. Som tack för de 10 000 kronorna lovar Joakim att landstinget får använda bilderna i sin verksamhet.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons