Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotograf attackerad av polis - vittnade i går

Annons

Det var den 1 maj förra året som en manifestation av Reclaim the city spårade ur med bland annat grov skadegörelse som följd.

Strax efteråt beskrev Johan Solum stämningen som otäck, med stenar och flaskor som flög i luften. Han fotograferade när en polisman med batongen gav sig på en 18-åring som ramlat.

- Det var den misshandeln jag fick mest frågor om under rättegången, säger Johan Solum, som fick lämna sitt vittnesmål på telefon.

Polismannen vände sig sedan mot Johan Solum, som fick ta emot ett slag på axeln, trots att han förklarade att han var pressfotograf.

- Det handlade inte om någon större smärta. Anledningen till min anmälan var framför allt kränkningen mot mig som yrkesman. Han gav sig på en journalist i arbete, säger Johan Solum.

En annan fotograf på Aftonbladet tog bilder när polismannen attackerade Johan Solum. Fotografernas bilder används inte som bevismaterial i rätten.

Den åtalade polismannen hävdar att han utdelat ett markeringsslag mot Johan Solum. Hans advokat, Leif Silbersky, menar att Solum blivit "bortskuffad".

- Silbersky ställde också frågor om poliserna var i en utsatt situation och om hur jag upplevde stämningen. Han ville veta om jag tyckte att polisen var underbemannad och det var de väl, till en början, berättar Johan Solum.

Stockholmspolisens hantering av kravallerna har granskats av Rikspolisstyrelsen. Betyget blev inte högt. Dålig planering, felprioriteringar och för få poliser gjorde att polisen misslyckades med att upprätthålla den allmänna ordningen är utredarnas slutsats.

- Man kan inte påstå att det var en lyckad polisiär insats när det slutade som det gjorde, säger Maria Oswaldson, biträdande länspolismästare i Dalarna och en av utredarna.

Mats Vangstad, som är chef för den operativa avdelningen vid polisen i Stockholms län, säger att han har tagit till sig av utredarnas synpunkter.

Han håller med om att kritiken är befogad i vissa avseenden, men säger till Dagens Nyheter att han inte är säker på att polisens agerande förvärrade situationen den 1 maj 2003.

INGER WALLIN FREDRIK GUNÈR(TT)

Mer läsning

Annons