Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsklubbar i krismöte

Annons

Representanter från Ludvika fotbollklubb och IFK Ludvika ska den 11 december slå sig ner tillsammans med kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott. Syftet är att diskutera de skrivelser som respektive förening skickat in.

LFK skriver att klubbens ekonomiska villkor försämrats drastiskt genom åren och att detta nu hotar dess barn- och ungdomsverksamhet. Planhyran är 90000 kronor per år och verksamhetsbidraget knappt 25 000 kronor.

Båda klubbarna rasar dessutom mot situationen på de fotbollsanläggningar som saknar omklädningsrum; Stensveden, Räfsnäs och Håksberg.

"Problemet såg ut att lösas här i våras med flytt av en anläggningslokal, men av någon anledning så väljer Ludvika kommun att istället sälja anläggningen till Säfsens turism! Vi i IFK har svårt att se någon som helst ekonomisk vinst med det förfarandet när man fortfarande har ett problem som måste lösas efter alla dessa år och alla vet vilka investeringar som krävs vid en nyanläggning", skriver IFK:s ordförande Johan Gunningberg.

- Både ledare och ungdomar börjar resignera. Om man ser till andra föreningar så har de alla sina egna faciliteter, säger LFK:s ordförande Peter Björk.

Han säger att han får kommentarer från forna fotbollstränare som berättar att de minsann fick cykla ombytta till träningar och matcher.

- Men ungdomarna i dag ställer högre krav. De kan välja andra sporter om produkten inte är tilltalande. Vi tappar mark mot andra föreningar och andra idrotter.

Alternativet till omklädningsrum vid Stensveden är att klubben koncentrerar sin ungdomsverksamhet mer till Hillängen. Men då krävs det en konstgräsplan där, enligt Björk.

- Vi behöver fler nyttjandetimmar. Om det regnar ordentligt på Hillängen, måste planen vara avstängd 14 dagar.

Ingvar Henriksson vill inte föregå mötet med klubbarna, men säger att en flytt blev för dyr och att det inte finns något utrymme för en ny omklädningsanläggning inom budgeten för 2007.

- Men det är inte bortglömt.

Han påpekar samtidigt att kommunen kommer att ställa krav på LFK och IFK att de själva ska hjälpa till i ett kommande bygge.

- Det ideella arbetet är en stor del av det här. Vill man ha något måste man bidra med eget arbete. Det vet klubbarna i småbyarna, men i centralorten kanske man inte är lika vana att vara delaktiga.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons