Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollsgräl stoppar fredsmöte

Annons

Ett planerat fredsmöte på Cypern har ställts in på grund av osämja om en fotbollsmatch, meddelade tjänstemän på torsdagen.

Den turkcypriotiske ledaren Mehmet Ali Talat skulle enligt planerna träffa Cyperns president Tassos Papadopoulos för att skynda på ett nytt FN-lett försök att ena de trätande öhalvorna. Mötet skulle ha hållits före juli månads utgång, men nu är det lagt på is.

Beskedet lämnades efter det att medarbetare till de båda träffats på torsdagen för att förbereda toppmötet. Från turkcypriotiskt håll hette det att den grekcypriotiska regeringen till varje pris vill stoppa en vänskapsmatch mellan ett turkcypriotiskt fotbollslag och ett annat lag.

2004 röstade grekcyprioterna nej till ett FN-förslag om hur öns båda delar skulle kunna återförenas, medan planen fick överväldigande stöd från turkcyprioterna. FN-chefen Ban Ki-Moon försöker få parterna att själva ta fram ett förslag som invånarna på båda sidor kan acceptera.

Nordcypern utropade 1983 en egen stat, som emellertid aldrig har erkänts av något annat land än Turkiet, som har 40|000 soldater i området. Den grekcypriotiska sidan beviljades medlemskap i EU i 2004, medan frågan om öns delning stör Turkiets medlemskapsförhandlingar med EU.

TT

Mer läsning

Annons