Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotbollen regerar mer än någonsin

Annons

På måndag kväll slår Ernst Kirchsteiger och hans kompisar de första spikarna i sommartorpets väggar. Hur många bryr sig? Hur många brydde sig om den gamla skrattfesten Yrrol i går eller tar någon notis om trista Tivolis efterlängtade avslutning i kväll? Nej, det är fotboll som dominerar och regerar i tv-rutan nu.

EM i Portugal är faktiskt på väg att bli det största mästerskapet någonsin med svenska ögon sett. I alla fall med antalet tv-tittare som en måttstock.

I tisdags såg 3,1 miljoner tittare Sverige spöa Bulgarien. TV4 har bara haft större publik tre gånger de senaste tio åren. Finalen i dam-VM i fjol, en Binglottofinal under "Lokets" storhetstid 1995 och Fångarna på fortet med Gunde en gång 1996.

Under den varma VM-sommaren 1994 sågs den match som lockade flest, Sverige-Brasilien, av knappt 2,5 miljoner.

Hur många som såg matchen mot Italien i går vet jag inte ännu. Men gissningsvis var vi ännu fler.

Det är fortfarande bara i turneringens första del...

Det kan alltså bli det hetaste, mest sedda idrottsevenemanget någonsin. I alla fall sedan tv-kanalerna blev flera och antalet tittare började mätas som nu...

När jag, för någon dag sedan, tittade på en lista över de mest sedda tv-programmen sedan EM-starten i lördags var det fotboll och fotboll på tittartoppen. Övriga program finns förstås. Men de ses av avsevärt färre än normalt.

Tv-kanalernas chefer är självklart inte dumma. Vem satsar på något intressant i dessa dagar?

Nu har de många repriserna faktiskt en mycket logisk förklaring. Det är en i och för sig trist verklighet för de icke fotbollsintresserade men vore jag programchef skulle jag ha valt samma strategi: Att spela defensivt när förutsättningar för någon tittarframgång över huvud taget inte existerar.

Det är väl en händelse som ser ut som en tanke att när Anders Lundin tar ton i Allsång på Skansen den 29 juni råkar det vara en av de första och dessutom en av de få fotbollsfria kvällarna sedan EM startade.

Är EM bäst i SVT eller TV4? Att betygsätta och recensera när på sin höjd en tredjedel av turneringen är spelad är självklart fel. Lika fel som att sätta slutbetyg på lagen efter en eller två matcher.

I min "betygsbok" leder SVT:s erfarna gäng på poäng hittills. Trots att hoppen mellan ettan och tvåan är minst lika störande som reklamavbrott i fyran. Speciellt för dem som vill använda videon.

Det pratas för mycket.

- Det är väl tv, inte radio, sade en kritisk läsare/tittare i telefonen härom dagen.

Jag håller med. Ibland tycks inte kommentatorerna förtiga namnet på en enda passningsläggare. De väsentliga orden drunknar bland de oväsentliga.

I dag förhindrar en andra tv-apparat troligen många konflikter mellan olika viljor i svenska hem. Men hur blir det vid EM om fyra år i Schweiz?

Då har vårt tv-tittande digitaliserats och du måste ha en digitalbox för att kunna se. Och ytterligare en för en extra tv-apparat. Och en för videon.

Veckans zapp

Ett, två, ett två...Att titta på EM i SVT och hoppa mellan kanalerna påminner om Sverige i fotbolls-VM 1990: 1-2, 1-2, 1-2.

Veckans frizon

Fotbollstrött? Discovery rekommenderas. Garanterat fotbollsfritt, garanterat intressant. Varje dag.

JAPANSKT ORDSPRÅK

Mer läsning

Annons