Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboll utan spelare?

Annons

- De senaste tre åren har i snitt elva av 41 ledamöter varit frånvarande. Sju platser har varit bemannade med ersättare och fyra har varit tomma. Det är som om ett fotbollslag skulle spela med åtta ordinarie spelare, två reserver och en plats tom. Siffrorna talar för sig själva, säger Anki Enevoldsen.

Tidningen berättade häromdagen att det finns en politisk majoritet för en minskning av antalet ledamöter, från 41 till 35 eller eventuellt 31.

Bland kritikerna till förslaget finns fp:s Bertil Swanström, som anser att det är en demokratifråga att behålla 41 ledamöter.

Anki Enevoldsen anser att Swanströms antydan om att c har svårt att fylla listorna utgör ett kvalificerat missförstånd:

- Vid det senaste valet fick vi 30 procent av rösterna, lika många som m, fp, kd och mp tillsammans, säger hon och tillägger att c hade 70 namn på listorna samt att partiet har 114 kommunala uppdrag, fördelade på 45 personer.

Hon anser att man ska vara rädd om dem som är beredda att ta politiska uppdrag och hon tror inte att demokratin fungerar sämre i Orsa eller Säter, där antalet ledamöter är 31 respektive 35.

Anki Enevoldsen menar att det är politikernas uppgift att ta reda på vad invånarna anser i olika frågor och att det därför behövs många som kan delta i exempelvis möten.

Swanström framhöll i sin kritik att besparingarna vid en minskning är små och han tog upp frågan om att avskaffa arvodena för icke ordföranden.

- Jag beklagar att han blandar in arvodena i diskussionen, säger Anki Enevoldsen och framhåller att det, med hänsyn tagen till hur många timmar som krävs för att klara uppgifterna, inte är några stora pengar som politikerna får - kanske 30 kronor i timmen.

Hon framhåller också att det inte är besparingsiver som ligger bakom tankarna på färre ledamöter.

- Men vi kan avlasta en del förtroendevalda med förhoppningen att de lägger tiden på andra politiska uppdrag. Med 31 ledamöter får dessutom varje röst en större tyngd, vilket gör det allt viktigare för partierna att se till att platserna är bemannade, anser hon.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons