Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboll blir en vintersport

Annons

I åratal har det talats om konstgräs och drömmen om att få en sådan plan har varit het hos fotbollsfolket. Och nu finns den och det gjorde inget att det dröjde anser Jan-Åke Holmdahl, ledamot i Fotbollsvår i Falun.

- Nej det var egentligen bra för nu har vi fått det bästa. Det finns ingen plan i Europa som har ett bättre konstgräs än vi har nu, säger han.

Och intresset för den är också enormt. Föreningar och kommuner strömmar hit för att ta sig en titt.

Att planen kom till är ett samarbete mellan de tre klubbarna Slätta SK, Korsnäs IF och Falu BS fotboll samt kommunen.

Klubbarna bildade den ekonomiska föreningen Fotbollsvår i Falun som byggde planen och ska driva den. Fyra miljoner kronor har den kostat. Marken arrenderas av kommunen som ger ett bidrag på 150 000 kronor om året i tio år.

Men planen är inte tänkt för seniorspel utan det är ungdomarna som har företräde till den. Det är där satsningen ska läggas.

- Det här är ungdomarnas arena i första hand. Med naturgräs är det svårt att få tag i en spelbar plan före juni och det är svårt att locka ungdomarna om de inte har en plan att spela på. Men nu har de det, säger Jan-Åke Holmdahl.

Det innebär också att skolorna får använda planen gratis under skoltid.

Och nu ligger den där grön och grann i allt det vita. Den officiella invigningen sker 9 mars mitt under skidspelen. Den ska fungera som en extra attraktion till skidspelen både i år och framledes är det tänkt.

Det blir inte några stora åthävor kring själva invigningen utan den sker genom en kick off med ungdomslag. Därefter blir det en träningsmatch mellan Brage och Brommapojkarna i superettan.

Men visionen för framtiden är att skapa en årligen återkommande skidspelscup i fotboll.

- Det är lite kittlande att man kan bedriva både sommar- och vinteridrott i samma stad samtidigt. Vi vill baka in ytterligare ett russin i den fina idrottskaka som Falun har, säger Jan-Åke Holmdahl som är rent lyrisk över planen.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons