Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fotboja i stället

Annons

Thomas Bodström har visst föreslagit bygge av ett nytt fängelse. Ett riktigt säkert ett, för de allra värsta förbrytarna.

Varför? Sätt fotboja på dem i stället, där de sitter nu, och då menar jag inte en elektronisk, utan en med kätting.

Förlåt, sa du integritet?

Deras offer får aldrig sin integritet tillbaka. Fast det är väl kanske så i Sverige, att det inte får vara 100 procent rymningssäkert. Man måste få välja själv om man ska rymma eller stanna kvar.

En annan sak. De som döms till vård i stället för fängelse, varför kan de inte få vård i fängelset?

bosq

Billigt i dag - dyrt i morgon

Jag är rädd. Inte för förrymda brottslingar, och inte heller för långa vårdköer. Jag är rädd för kortsiktigt tänkande och billighetsmani.

I dagarna öppnade Lidl portarna i Falun. En god affär som skänker konkurrens med sänkta priser till staden, eller kanske inte? Det är knappast någon hemlighet att inte en enda vara i deras sortiment är miljömärkt eller lokalproducerad. Det är sorgligt.

Men vad jag tycker är ännu sorgligare, är att många inte bryr sig om det, eftersom allt som svävar i huvudet är "billigt!".

Billigt vid första anblick kanske, men sådana miljöfarliga varor är inte någonting vi tjänar på i längden, inte ens ekonomiskt. Framförallt förlorar vi unga på det, då det är vi som i form av klimatförändringar och förgiftad natur i framtiden måste betala för dagens misstag.

Om man tänker efter lite förstår man ganska snabbt att en handling hit eller dit faktiskt gör skillnad, och en förhoppning från min sida är att människors uppmärksamhet vid någon punkt kommer att fokuseras på annat än kortsiktig ekonomi och billiga varor. För allas bästa.

Anders Mankler, 15 år

Mer läsning

Annons