Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvirring om Persson

Annons

Förvirring rådde på fredagen i fallet med förre statsminister Göran Perssons misstänkta arbetsmiljöbrott.

Enligt åklagaren har Persson medgivit oaktsamhet.

När TT talade med chefsåklagare Lars Lundin på fredagsförmiddagen, sade han att det troligen blir ett strafföreläggande mot Göran Persson. I polisförhören har Göran Persson bestridit såväl oaktsamhet som uppsåt.

Men detta förnekas bestämt av Persson advokat Tomas Nilsson.

Enligt åklagaren var det efter att han meddelat advokaten att han inte tänkte avskriva ärendet som medgivandet om oaktsamhet kom.

Då återstår i stället åtal. Detta är Göran Persson fullt på det klara med. Men det är inte alls självklart att han väljer ett strafföreläggande.

Enligt Lars Lundin så var det på fredagen redan klart att det skulle bli ett strafföreläggande, men datakrångel på åklagarämbetet i Eskilstuna förhindrade att ärendet formellt kunde avgöras. Han har sedan inte varit anträffbar för ytterligare kommentarer.

En förundersökning mot Göran Persson inleddes i maj förra året. Misstanken gällde brott mot arbetsmiljölagen vid bygget av Perssons gård. Varken Göran Persson, som byggherre, eller hans bror, som byggare, hade lämnat in en förhandsanmälan om bygget. Dessutom saknades en plan för arbetsskyddet.

Ett strafföreläggande innebär en lagakraftvunnen dom med fastställt straff, det vill säga böter, som inte behöver gå till domstol.

TT

Mer läsning

Annons