Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvirrad planering

Annons

Regeringens idiotstopp för riksvägens omläggning har skapat en omöjlig situation för Ludvikas planering. Den nyss genomförda charetten visar med all önskvärd tydlighet att den tidigare planerade omläggningen är riktig, att det inte finns något realistiskt alternativ och att regeringens beslut är ohållbart.

Den seriösa utredning som gjordes på 60-talet av kunnigt och kompetent folk, tillsammans med statens organ för hithörande frågor, bekräftades av 90-talets nya utredning och nu har tredagarscharetten ytterligare bekräftat den.

Ingen skugga ska falla på Göran Cars och hans medhjälpare för de hade bara en omöjlig uppgift. Riksväg 50 och 66 och Bergslagsdiagonalen är livsviktiga trafikpulsådror för Västerbergs- lagen, dess riksviktiga företag och för hela Dalarna. Här går mycket viktiga trafikströmmar både på landsväg och järnväg, mellan Norrland och södra Sverige, mellan öst- och västkusten och mellan Bergslagen och Mälardalen.

Planeringen i Ludvika fortlöpte normalt och föredömligt under 50-, 60- och 70-talen men upphörde på 80-talet då den ersattes av rädda jobbenpolitiken.

Den innebar att man letade upp obebyggda platser för placering av utlokaliserade statliga verksamheter, utan någon planmässighet och man bibehöll felaktiga placeringar för att rädda jobb.

Det innebar katastrof för samhällsplaneringen utan att man förstod det och det är detta som är Ludvikas problem i dag.

Med riksvägen utanför stadskärnan går det att planera i centrum!

ARNE JANSSON

Mer läsning

Annons