Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvirrad man förgrep sig på kvinnlig sjukvårdare

Annons

Mannen förklarade i Falu tingsrätt att inte hade några minnen från den 1 september 2002 då det hela inträffade i Nyhammar.

Han förklarade att han en kort tid innan hade fallit omkull och slagit huvudet i marken.

Målsägaren och en manlig kollega anlände till Nyhammar och förklarade för den tilltalade att de var ambulanspersonal. Han var vid tillfället vid medvetande men gav ett förvirrat osammanhängande intryck och luktade alkohol.

Han var nedkyld och följde med in i fastigheten och ambulanspersonalen bedömde att 56-åringen var i behov av läkarvård.

Detta var dock något som mannen inte gick med på. Den manlige vårdaren gick ut till ambulansen för att konsultera en läkare i frågan gällande utfärdande av vårdintyg och polishandräckning.

Den åtalade har i sitt förvirrade tillstånd tagit tag i målsägarens överarmar och försökt att lyfta in henne i ett angränsande rum.

Ambulansföraren spjärnade dock emot i dörröppningen. 56-åringen tog sedan tag i hennes hår och dunkade hennes panna tre eller fyra gånger mot dörrkanten.

Angreppet orsakade ett märke i pannan och ett i nacken samt blåmärken på armarna och en svullnad i huvudet.

Hon tror även att hon erhöll en hjärnskakning då hon kräktes och hade balansrubbningar och två veckors molande huvudvärk.

Tingsrätten gör bedömningen att kvinnans berättelse är trovärdig och detaljerad. Det finns även stöd av vittnen.

Hon angreps i sin tjänsteutövning och därför ska brottet bedömas som våld mot tjänsteman.

Den åtalade har aldrig tidigare förekommit i brottsregistret och det faktum att det kan tänkas att hans beteende var en följd av ett fall gör att tingsrätten nöjde sig med villkorlig dom och dagsböter.

Dagsböterna blev 80 x150 kronor och förutom 500 kronor till brottsofferfonden ska han ersätta ambulanssjukvårdaren med 7 000 kronor för kränkning samt 2 000 kronor för sveda, värk och psykiskt lidande.

Domen kan överklagas till Svea hovrätt senast den 9 mars.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons