Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förverkligar drömmar

Annons

Funktionshinder hos en person, lätta som svåra, behöver inte betyda sämre livskvalitet. Man behöver inte förlora spänning, sysselsättning och äventyr i livet. Däremot kan en funktionshindrad människa behöva stöd och hjälp att finna kraften att ta för sig av livet. Här ligger grunden för den personlige assistentens arbete.

Trots funktionshinder går det att bergsklättra, åka vattenskidor, utöva olika sporter och göra långa utlandsresor. Med hjälp av personliga assistenter kan många drömmar förverkligas.

Hedemora assistansservice är en ideell förening som rekryterar och utbildar personliga assistenter. Som ideell förening får Hass inte göra vinst på sin verksamhet utan den statliga peng som varje brukare har som bidrag, 205 kronor per assistanstimme, ska räcka till att dra runt den omfattande verksamheten.

- Skrapar man med ören räcker det till mycket, säger Maria Buchar, verksamhetsansvarig på Hass.

På Hass får brukarna hjälp att sätta ord på sina livsdrömmar.

- Vi bryter ned det och försöker omsätta det till verksamhet.

Maria Buchar talar om en modell som Hass kallar för livshjulet. Det är indelat i olika områden som är viktiga för att brukaren ska nå höjd livskvalitet. De olika områdena i livshjulet består av hälsa, familj, vänner, fritid, själsliv, kunskap och färdighet och kultur.

- Vissa kanske inte ens fyller en halv tårtbit när de blir medlem. Vår uppgift är att hjälpa brukaren att upprätthålla och utveckla sina färdigheter, att kunna våga.

I egenskap av verksamhetsansvarig är det viktigt att Maria Buchar lär känna alla brukarna. I dagsläget är 21 personer medlemmar i Hass, dessa är i behov av personlig assistans 10 till 24 timmar per dygn.

En personlig assistansplan tas fram för varje medlem. I planen har medlemmens egna åsikter och integritet en central roll, denne ska känna sig så självständig som möjligt. Hälsa, kost och motion är viktiga inslag i vardagen.

- Vi har teamträffar och följer upp assistensplanen var fjärde vecka.

Arbetet ställer höga krav på den personliga assistenten som måste jobba nära brukaren och vara lyhörd. Brukaren ska helt enkelt inte få för mycket hjälp. Den personliga assistansen handlar om hjälp att ge hjälp till självhjälp.

- Det är skillnad på empati och sympati. Assistenten får inte "tycka synd" om brukaren utan ska vara ett stöd för personligt växande. Assistent och brukare har ett lika värde. Det är ett tufft jobb som är otroligt mångfacetterat. Assistenten ska ju jobba för sin egen avveckling.

- Man är inte sjuk bara för att man är handikappad utan kan ha väldigt god hälsa. Spjutspetsen i assistentens jobb är att vara förebilden som ska kunna läsa och känna en person och våga vänta i olika situationer.

Hass satsar stort på gemensamma aktiviteter där alla medlemmar och assistenter får delta. Föreningen arrangerar skidåkning, golf, middagar och resor, både utrikes och inrikes.

MATS NILSSON

Mer läsning

Annons