Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förvantansfull teater

Annons

- Vi trivs bättre här än i Skåne. På Österlen är det för många turister på sommaren, berättar Anna Karin Sersam medan hon dukar upp bullar och kaffe utanför det rödmålade torpet i Hörken.

Hon och maken Rolf Sersam har hållit på med teater i många år. Sedan 1993 driver de teater Morianen i Malmö.

- Vi sysslar först och främst med barnteater. Rolf skriver musik och jag mimar med dockor, säger Anna Karin, som gått mimlinjen på teaterhögskolan i Stockholm.

Varken Anna Karin eller Rolf har egentligen någon anknytning till Bergslagen.

Det är framför allt för goda vänners skull som de har flyttat hit.

- Tillsammans med Gunnel och Henry Ottenby har vi bildat föreningen "Kultur i Bergslagen". Gunnel är lärare på Jakobsbergs folkhögskola och Henry är skådespelare i Stockholm. På somrarna håller de till i Hörken och liksom vi är de sugna på att dela med sig av sitt kulturintresse, säger Rolf och fortsätter:

- Det finns många större samhällen runtom i Bergslagen, men där verkar inte hända så mycket. Behovet av kultur kan väl knappast vara mindre här än någon annanstans. Vi bidrar gärna med det vi kan.

I dagsläget har "Kultur i Bergslagen" tio medlemmar, men man hoppas snart bli fler.

- Vi kommer inte enbart att producera våra egna föreställningar. Vi är lika mycket en arrangörsförening och tar gärna hit andra intressanta människor, säger Rolf, som vid sidan av sitt arbete på teater Morianen gör musik till Riksteaterns poesikonsert "Indiansommar" med Pernilla August och Jacques Werup, samt spelar spökmusik till Anders Granströms skräckhistorier på medeltidsborgen Glimmingehus i Skåne.

- Nästa sommar planerar jag och Henry att göra en liknande spökafton här i trakten, men än så länge har vi inte hittat någon lämplig plats. Den måste vara gruvlig.

"Sagan om vanten" är inte gruvlig. Det är en snäll föreställning, lämplig för de allra minsta. Men också vuxna kan ha nytta av att se den.

- Den berättar om sju djur som flyttar in i en borttappad vante. Ursprungligen är det en ukrainsk folksaga, men vi har tolkat den på vårt eget sätt.

- I vår regi handlar den om utanförskap och hur viktigt det är att dela med sig, berättar Anna Karin.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons