Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökningen mot kommunalrådet läggs ned

Annons

Både Barke och Halvarsson tog väldigt illa vid sig av att utpekas som kriminella.

- Många resonerade nog som så att ingen rök utan eld, säger Gunnar Barke.

- Själv har jag funderat över vad som skulle hända, men fick nu beskedet av Herbert Halvarsson att förundersökningen lagts ner.

Vice chefsåklagare Olle Sohlberg lade ner förundersökningen redan den 16 februari. I sitt beslut skrev han "Det finns ingen anledning att anta att brott som hör under allmänt åtal har förövats".

Det brott som anmälan rörde sig om rubricerades förskingring/undandräkt alternativt trolöshet mot huvudman.

Seth Holmströms anmälan mot kommunalrådet Herbert Halvarsson och SIG-stiftelsens tidigare ordförande Gunnar Barke, liksom SIG-stiftelsen och Idre turisms förre VD Bo Arvidsson, handlade om vad som hänt med den checkkredit som fanns i gamla SIG-stiftelsen. En checkkredit som av misstag följde med när SIG-stiftelsen blev Idre Turism. Seth skrev även i sin anmälan att det ryktades om att olika personer i SIG-stiftelsens omgivning kvitterat ut ersättningar i form av skattefri reseersättning.

Polisen gjorde två förhör med anmälaren och ett förhör med den advokat som fick uppdraget att avveckla SIG-stiftelsen.

Checkkrediten kom senare att regleras genom att Johnny Granlund som köpte Idre turism betalade de pengar som kommunen krävts på av kronofogden.

Granlund krävde i sin tur tillbaka pengarna av de tre turistföreningarna som var delägare i gamla Idre turism, pengar som turistföreningarna fått för den tredjedel av de aktier som föreningarna sålt till Granlunds företag. Personalen på dåvarande Idre Turism slapp dock att betala tillbaka, medan Granlund däremot krävde Bo Arvidsson på återbetalning för att täcka den checkkredit som skulle ha varit reglerad före affärens genomförande.

- För egen del är det skönt att det hela är över. Onekligen var det tungt att vara misstänkt för brott, säger kommunalrådet Herbert Halvarsson.

- Ett tag var vi inne på att göra en motanmälan och anmäla Seth Holmström för falsk anmälan. Någon måtta får det vara på vad man ska tåla, säger Gunnar Barke.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons