Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning om Jas-affär

Annons

Överåklagare Christer van der Kwast har inlett en förundersökning om misstänkta mutor i samband med uthyrning av Jas 39 Gripen-plan till Tjeckien, uppger åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Överåklagare van der Kwast funderar även över att inleda en förundersökning om misstänkta mutbrott när det gäller försäljningen av Gripen till Sydafrika. Beslut i den saken meddelas senare, skriver van der Kwast i ett pressmeddelande.

Beslutet att inleda förundersökning i Tjeckien-affären innebär att det nu pågår förundersökningar om misstänkta mutbrott i tre länder.

Sedan tidigare undersöker brittisk och tjeckisk polis misstankar mot Saabs samarbetspartner BAE Systems.

De båda bolagen samarbetade under slutet av 1990-talet och början av 2000-talet i försöken att sälja 24 Jas 39 Gripen till Tjeckien. De nådde fram till en överenskommelse 2001, som sedermera föll i det tjeckiska parlamentet.

Från 2002 marknadsfördes Gripen i ett hälftenägt samriskföretag, Gripen International, som sedan 2005 ägs helt och hållet av Saab.

Det arbetet ledde 2004 fram till ett tioårigt hyresavtal om 14 Gripenplan mellan den svenska och den tjeckiska staten. Det är den affären som van der Kwast nu ska granska.

TT

Mer läsning

Annons