Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förundersökning mot premiärminister

Annons

En turkisk åklagare har inlett en förundersökning mot landets premiärminister Recep Tayyip Erdogan, rapporterar turkiska CNN enligt Reuters. Åklagaren har reagerat mot att Erdogan i onsdags, sedan Författningsdomstolen ogiltigförklarat presidentvalets första omgång, talade om att "en kula hade avfyrats mot demokratin".

Erdogan har förklarat att kommentaren inte var riktad mot domstolen, utan mot oppositionsledaren Deniz Baykal, som genom att leda en bojkott gjorde att parlamentet inte blev beslutsmässigt.

Turkiets regering har lagt fram förslag till en rad förändringar i författningen och hoppas kunna få dem antagna snabbt. Bland annat vill regeringen att landets president ska väljas direkt av folket.

Enligt talesmän för det regerande Rättvise-och utvecklingspartiet (AKP) har förslagen stöd av nyliberala Fosterlandspartiet (Anap), som har 20 ledamöter i parlamentet. Tillsammans har stora AKP och lilla Anap den två tredjedelars majoritet som behövs för att kunna ändra grundlagen.

Reformpaketet föranleds av den politiska kris som uppstått sedan militärledningen och Författningsdomstolen satt käppar i hjulet för AKP:s försök att få sin kandidat, utrikesminister Abdullah Gül, vald till president av parlamentet.

AKP uppges hoppas kunna driva igenom författningsändringarna så snabbt att presidentval kan hållas samtidigt med det tidigarelagda parlamentsvalet 22 juli. Uppenbarligen hyser partiet, som vuxit fram ur den islamistiska rörelsen, gott hopp om att få Gül vald om folket får säga sitt.

Oppositionen anklagar det moderat islamistiska AKP för att inte helhjärtat stödja turkiska republikens grundregel om strikt åtskillnad mellan politik och religion. Mindre kritik hörs mot att militärledningen kanske inte helhjärtat stöder de demokratiska spelreglerna när den utsätter både folkvalda politiker och rättsväsendet för påtryckningar.

AKP står fast vid att parlamentet ska kallas till en andra omgång i presidentvalet på söndagen. Men oppositionen har gjort klart att den tänker upprepa sin bojkott, vilket innebär att deltagandet inte heller denna gång blir tillräckligt stort.

TT

Mer läsning

Annons