Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum säger nej till höjda vattennivåer

Annons

Om bolaget införde en sommarsänkningsgräns på den nivå som krävts i namnlistor, en meter över maj-nivån, skulle kraftbolagen förlora ungefär tio procent av hela energiinnehållet i Amungen. Detta enligt brevet från Jan Olof Sundby, företagsjurist för DVF.

Om alla vattenkraftverk tvingades dra ner lika mycket skulle energiförlusten vara likvärdig med att stänga vart tionde kärnkraftverk.

- Tar man bort en stor del av vattenkraften, måste man tänka över förutsättningarna för företaget, säger Kjell-Åke Bergsten, dammtekniskt sakkunnig hos Fortum.

- Syftet är att spara vatten i Amungen och utnyttja det ända ner till Älvkarleby, säger Jan Ericsson, vid DVF.

Fortum och DVF tycker att debatten om vattenregleringen har slagit fel. Vattenregleringen i Dalarna fungerar bra i det stora hela. Normalt sett fungerar den bra även i Svärdsjösystemet. Det har det gjort under 80 år. Under de senaste åren ha det inte gått så bra på grund av extremt dålig tillrinning, hävdar Fortums områdeschef Peter Altzar.

Det är helt fel att ändra vattendomarna när det i allmänhet fungerar mycket bra, tycker Bergsten, Ericsson och Altzar som är på plats högst upp i Fortums kontor i Borlänge.

Peter Altzar visar en nytagen flygfotobild över Runn. Om inte Runn vore uppdämd skulle det inte vara en arkipelag av öar en sådan här sommar. Då skulle båttrafiken få hålla till på en betydligt mindre yta. Så var det torra somrar före mitten på 1930-talet då Långhags kraftsstation kom till.

Peter Altzar vill försöka få bort en vitt spridd missuppfattning. Många tror att om det regnar så fylls dammar och uppdämda sjöar. Så är det ofta men inte alltid. I år har det exempelvis nästan regnat som normalt, men ändå är vattennivån i Svärdsjövattendragen mycket låg.

Det beror, enligt Jan Ericsson vid DVF, på att vårfloden endast var två veckor lång mot normalt fyra. Snön smälte undan utan hjälp av regn och när det samtidigt låg på vind, försvann mycket vatten som ånga. Under sommaren har det mesta regnet sugits upp av jordlagret strax under markytan som under flera somrar torkat ut.

Det är Fortums förklaring till att Amungen, Balungen med flera sjöar inte kommit upp i normal nivå. Sedan maj har Fortum inte någon utrinning från Amungen och minimalt utflöde från Balungen, för att få upp vattennivån till vintern.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons