Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum lägger ner - tio mister sina jobb

Annons

Tio personer mister jobben när Fortum Kraft lägger ner sin driftcentral i Borlänge. Istället satsar energibolaget på verksamhet i Sveg.

- Det var inget besked som togs emot med glädje i Borlänge, berättar Birgit Lundmark vid Fortum Generation AB.

I måndags underrättades de anställda. Fortum Kraft lägger ner driftcentralen i Borlänge. Det innebär att tio personer mister sina arbeten.

Istället väljer energibolaget att satsa på Sveg, där man nyligen lagt ner 30 miljoner kronor på en ny driftsanläggning.

- Det är företagets inriktning att avveckla verksamheten i Borlänge, men att det blir så kan jag inte säga. Vi har inte förhandlat än, säger Birgit Lundmark vid Fortum Generation AB.

Fortum ägs till 60 procent av finska staten. För ett år sedan tog bolaget över Birka Kraft och i samband med det meddelade ledningen att det i framtiden skulle räcka med en driftcentral i landet. Nedläggningen av centralen i Borlänge är en del i det program, som i framtiden ska minska Fortums 3 300 anställda med 600 personer.

- Vi har gjort en utredning och bland annat tittat på om vi behöver två driftcentraler. Det har inte visat sig vara lönsamt, menar Birgit Lundmark.

Den 24 september möts bolaget och facket för förhandling. Först efter det kan företagsledningen svara på när centralen i Borlänge ska läggas ner. Det dröjer också innan ett klart besked om vad som händer med de anställda kan lämnas.

- Det är klart att de anställda inte är glada över planerna, men det är troligt att vi kan erbjuda dem andra arbetsuppgifter i koncernen.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons