Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortum ger sig - renoverar luckan

Annons

Förra fredagen lyftes den gamla dammluckan upp ur strömmen vid Myckelby. Nu har Fortum efter många om och men bestämt sig för att strunta i planerna på att ansöka hos miljödomstolen om tillstånd för en helt ny underhållsfri dammkonstruktion.

-Vi är tvungna att ha en ny damm innan vårfloden kommer efter vintern och i och med det kraftiga motståndet mot en ny konstruktion så insåg vi att processen skulle ta väldigt lång tid. Därför bestämde vi oss för att renovera den gamla i stället, säger Peter Altzar som är områdeschef för Fortums vattenkraft i Dalälven.

I augusti i år brast dammen vid sjön Amungens utlopp mot Dalälven. Vattnet forsade i snabb takt ut ur sjön och ner i Dalälven och första prioritet var att rädda fisken i sjön. Sedan dess har en tillfällig lösning klarat de mest akuta problemen genom att grovsten östes ner och stoppade upp vattenflödet.

Den damm som brast reglerade vattennivån i sjön med en lucka som kunde fällas upp och ner beroende på om man ville ha mer eller mindre vatten i Amungen. Fortum konstaterade dock att nuvarande dammkonstruktion var märkt av tidens tand och att det finns enklare och mer lättskötta lösningar.

Kraftbolaget började planera för att ändra den gamla dammen vid återuppbyggnaden. En överfallsdamm med fast underhållsfri tröskel som skulle hålla Amungens vatten på en viss nivå var Fortums huvudförslag. Det var vid ett samrådsmöte med markägare runt Amungen som förslaget mötte stort motstånd.

-Vi som har betesmark runt om sjön Amungen är oroliga för att en ny konstruktion ska göra att vattennivåerna ändras snabbare och blir mer påverkade av korttidsregleringen av Dalälven. Stiger sjön på bara någon dag blir vi tvungna att snabbt flytta våra djur, sade markägaren Håkan Hedlund och fick medhåll av flera andra deltagare vid mötet.

Men nu har markägarna alltså fått som de vill och den nya dammen kommer i princip se likadan ut som den gamla.

På frågan om det blir mer eller mindre lönsamt att renovera den gamla luckan svarar Jan Svedberg, driftsansvarig på Fortum, följande:

-Kostnaderna hade blivit större för en ny konstruktion men å andra sidan hade kostnaderna för skötsel sjunkit. Nu har jag en kille som åker en gång i veckan, eller ibland ännu oftare, för att justera luckan. Det kräver en hel del med den här konstruktionen.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons