Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsättning följer på Sånt är livet ?!

Annons

Filmprojektet på Furudals skola fortsätter.

Tjejerna i nian gör en andra del av filmen om mobbning tillsammans med Film i Dalarna och mellanstadieeleverna på skolan.

Det var stökigt och oroligt i klassen och skolsköterksan och skolkuratorn gjorde olika övningar med klassen. Klassen fick bland annat skriva en om mobbning.

Berättelsen blev ett manus och Film i Dalarna engagerade sig i flickornas film.

Även om mobbning inte är ett problem i Furudals skola ville Johanna Hedlund, Svea Bäckman, Maria Räs, Emelie Nilsson, Emma Hermansson, Jessica Sundberg, Carro Wickman och Nicole Matsson som är en av filmfotograferna, visa hur viktiga attityder, sättet att tala och behandla varandra är. Det är också det temadagen på måndag handlar om.

- Vi fortsätter arbeta med frågor kring mobbning, trakasserier, utanförskap och då på mellanstadiet. Film i Dalarna kommer för att göra en andra del av filmen Sånt är livet ?!. Det blir mer en handledning hur skolorna kan arbeta vidare med sedan de sett Sånt är livet ?!, som är en mycket starkt film, berättar skolkurator Christina Nilsson Padilla.

Filmen har visats på en mängd platser, skolor, för kommunalpolitiker, på filmfestivalen i Umeå. I mars visas den på Malmö filmfestival, inbjuden av Svenska filminstitutet och på barn- och ungdomsfilmfestivalen i Stockholm arrangerad av Film i Stockholm.

Då får tjejerna själva vara med, vilket de tycker ska bli jättekul.

- Jaa, vill ju vara med där filmen visas. Det är så kul och spännande. Det här blev ju mycket större än vi trodde från början, säger Svea Bäckman. Det är häftigt.

Och många som ser filmen tycker den är bra och rörande, berättar Svea. Det tyckte även Rättviks Rotaryklubb som tilldelade flickorna sitt kulturstipendium.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons