Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätter kampen mot Telia Sonera

Annons

I två och ett halvt år har hans kamp pågått.

För en tid sedan gav PTS, Post- och telestyrelsen, honom rätt och underrättade Telia Sonera om att operatör som vill ha tillgång till hyrda förbindelser och accesstjänster ska få det på samma villkor som Telia Sonera erbjuder sina egna dotterbolag.

Kravet var att bland annat TNT senast den 26 mars skulle få sin vilja igenom. Men inget har hänt.

Platbardis tycker att PTS borde klargjort att om inte Telia Sonera följer PTS underrättelse gäller böter eller annan åtgärd.

Nu ger han sig ändå inte utan har kontaktat Ulrika Messings sekreterare. Det är ändå Messing som är PTS överordnade.

"Det råder en dövande brist på konkurrens och mångfald i det svenska accessnätet. Telia har "pro forma" öppnat "sitt" nät, men i praktiken lyckats behålla full kontroll över det svenska accessnätet. PTS som tillsynsmyndighet har misslyckats i att tillse att EU-förordningen verkställs", skrivs bland annat i brevet till Messings sekreterare.

Vidare framför Platbardis att som han ser det borde accessnätet skiljas ut ur Teliakoncernen. Det som hittills hänt visar att PTS i förhållande till Telia Sonera är maktlöst.

- För några dagar sedan uttalade Ulrika Messing att hon var trött på diskussionerna om IT, bredband och telekommunikation. Det måste hända något med tjänsteutbudet, sade hon. Men då hoppade hon över ett steg, anser Platbardis.

- Sverige måste börja följa de direktiv som gäller i EU. EU-förordningen är glasklar på denna punkt. Accessnätet är svenska folkets egendom och ska utnyttjas på bäst sätt, anser han.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons