Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätter handla åt äldre

Annons

-Vi har inte tänkt att ta in någon annan för att sköta det här. Det har fungerat bra med Samhall, framhåller Rigmor Hedlund som är områdeschef hos kommunen.

Det var i maj 2002 som Samhall började handla varor åt pensionärer som har rätt till hemtjänst.

Efter ett år förlängdes avtalet och i och med april månads utgång är det dags för en ny förlängning. För närvarande handlar Samhall åt 100 pensionärer i Ludvika, uppger Hedlund. De flesta får handlat en gång i veckan, vissa två gånger. Kostnaden för handlandet ingår i pensionärernas hemtjänstavgift medan Samhalls ersättning från kommunen är 78 kronor per inhandling.

En fråga som i början orsakade debatt var att Samhall bara handlade hos Hemköp och Konsum. Bland annat reagerade Sven-Eric Jernemyr vid ICA Matmäster i Marnäs mot förhållandet. Han ifrågasatte varför äldre som alltid varit trogna ICA inte längre kunde få handlat i "sin" butik.

Enligt lokale Samhallchefen Markku Lahnalampi har den kritiken lagt sig. Samhall handlar även hos ICA.

-Vi handlar på ICA åt de pensionärer som bor på gruppboenden och i övrigt så handlar vi hos ICA i de fall pensionären har ICA-kort, framhåller han.

I huvudsak är det dock meningen att handlandet ska göras på Konsum och Hemköp. Jan Karlsson, Falun, är affärsutvecklare vid Samhall Mellansverige:

-Vi har inga varurabatter hos Konsum och Hemköp så det är inte anledningen till att handlandet sker där. Orsaken till att vi valt en privat kedja och en kooperativ är att vår personal ska kunna lära sig butikerna så att varorna blir handlade snabbt och rationellt, säger han.

Det är också en prisfråga. Ska det handlas i fler butiker blir tidsåtgången större vilket skulle påverka det pris Samhall tar ut på tjänsten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons