Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsätter att fascineras av dikterna och visorna

Annons

Åtta år som guide vid Luossastugan. Tröttnar du aldrig på att sjunga samma visor?

- Nej. Jag slutar aldrig att fascineras över de här dikterna och visorna. Men det är klart att i slutet av sommaren kan det kännas lite tungt.

Beskriv en arbetsdag som guide vid Luossastugan?

- Jag jobbar mellan 11 och 17. Jag berättar om Dan Andersson, och om sakerna som finns i stugan och om byn och så ger jag vägbeskrivningar.

- Många vill veta vad det är för sorts blommor som växter vid stugan, så jag har till och med köpt mig en flora, för blommor är inte min starka sida, säger Rattfeldt och skrattar.

- Och så sjunger jag förstås.

Linda berättar att när det kommer busslaster med besökare så har arrangören oftast bokat en tid. På så sätt vet hon när det är dags att samla åhörarna till en visstund. Strögäster som dyker upp får önska vad de vill höra för visor.

Besökarna vid Luossastugan har enormt varierande intressen.

-En del kommer och tittar och vill höra någon visa, och sen går de. Andra som kommer kan sitta här i flera timmar och har jätte-många frågor och önskningar.

Finns det dagar då det inte kommer folk?

-Ja, det gör det. Förra sommaren var det sämre än vanligt. Det var dåligt väder och då var det flera dagar när det inte kom några besökare. Det blir det lite långsamt.

Vad gör du då?

- Läser och eldar i vedspisen. Och så spelar jag. Jag passar på att träna på nya visor.

Bjuder du på några nyheter i år?

- Jag gav ju ut en skiva i fjol så det kanske blir lite från den.

Förra veckan ställde Linda Rattfeldt Luossastugan i ordning, och handlade upp ett litet matförråd till sin guidebostad i Skattlösberg.

Där ska hon tillbringa tre månader. Och bara vara ledig var-annan fredag och lördag.

Varför kommer du tillbaka år efter år?

- Det är ett mycket speciellt arbete, som kanske inte alla kan tänka sig. Men jag tycker om att se vitsipporna på våren och sedan följa utvecklingen under sommaren när det kommer fler och fler blommor. I går såg jag svalor, konstaterar hon plötsligt innan hon fortsätter.

- Det är en fantastiskt vacker by och de som bor här är trevliga. Och man träffar mycket trevliga människor som kommer ned till stugan.

Vad är allra roligast?

- Det roligaste är nog när det kommer barn. De kan ju ha så fantastiska kommentarer.

Vad är det som är så speciellt med Dan Andersson?

- Jag kan inte förklara det. Det är hans sätt att skriva som fascinerar mig. Jag tycker att han har en förmåga att skriva så att man kan se framför sig vad han beskriver. Han tilltalar på så många sätt.

LOTTA OLIN

Mer läsning

Annons