Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt tågkaos

Annons

- Visst jobbar Bombardier med att sätta dagens trasiga tåg i trafik igen. Men de har ju inte hittat felet ännu, och därför åtgärdar man ju bara symtomen. Nya tåg kommer väl att gå sönder vart efter, säger Mikael Prenler, vd för Tåg i Bergslagen (Tib) till TT.

På lördagen var 19 avgångar i Bergslagen inställda. Orsaken är att de nya Reginatågens hjul förlorar sin rundning och måste svarvas om. Vad problemen orsakas av vet inte tågtillverkaren, Bombardier. De har nu tagit hjälp av experter från hjultillverkaren Luccini och Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Reginatågen kan också ha upphandlats i strid med lagen om offentlig upphandling. Inga andra tillverkare än Adtranz, numera Bombardier, var med när Tib beställde de nya tågen. Detta avslöjade Falu Kuriren i lördags.

Tib leasar nu tågen av fordonsbolaget Transitio. Tib ägs av fyra regionala offentliga lokaltrafikbolag. Det gör att Tib kan vara en ''upphandlande enhet'' i lagens mening och ska upphandla i konkurrens.

- Även leasing ska upphandlas. Men jag har inte sett kontraktet, det finns undantag, säger Michael Slavicek, chefsjurist på Nämnden för offentlig upphandling (NOU) till TT.

Lennart Burström - vd i X-trafik, Gävleborgs lokaltrafikbolag - uppger dock att en upphandling med anbudsförfarande gjordes 1998. Även ett italienskt och ett franskt företag lämnade anbud, säger han.

- Men Reginatågen ansågs både pris- och kvalitetsmässigt vara överlägsna. Vi agerade efter konstens och lagens alla regler.

Han uppger att först därefter bildades Transitio. Om då en upphandling gjorts av X-trafik, som är delägare i Transitio, är frågan om upphandlingskontraktet kan överföras mellan bolagen.

- Det beror bland annat på ägarföhållandet mellan bolagen och på hur lång tid kontraktet är skrivet, säger Slavicek.

Men oavsett om brott begåtts är inget rättsligt efterspel att vänta. Det finns inga straff för brott mot lagen om offentlig upphandling. Efterräkningar kan det bara bli efter felaktig upphandling, och om säljare som känner sig felbehandlade vill driva process. (TT)

TT

Mer läsning

Annons