Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt strid om stigen till Luossa

Annons

Det var i juli 2001 som markägarens representant, Johan af Petersens i Saltsjöbaden, vädrade den konfliktladdade situationen i NLT.
– De har utan vårt medgivande dragit vägen till Luossastugan rakt över tomten till de hus (Tillmanska gården) som vi brukar hyra ut. Ingen vill hyra om allmänheten ska vandra där. Vägen måste flyttas, deklarerade han med skärpa.

I samma veva kunde tidningen avslöja att det handlade om betydligt större problem än vandrande Dan Anderssonvänner. På länsstyrelsen fanns (och finns) en negativ inställning till att gården hyrs ut till privata semesterfirare.
– Vi vill i stället att den ska användas till verksamheter som knyter an till Dan Andersson-kulturen, sade Fredrik Lundin på miljövårdsenheten.

I det läget förekom till och med signaler om att tvisten kan komma att sluta med tvångsinlösen.
I september samma år träffades representanter för parterna till förhandlingar i Saltsjöbaden. Samtalen ledde inte till några beslut.
I dag är den Tillmanska gården i mycket dåligt skick och den omstridda stigen till Luossa har fortfarande samma sträckning. Läget är lika låst som tidigare.

– Gården går inte längre att hyra ut. Det är ingen som vill vara sommargäst där när l00-tals människor vandrar över tomten, säger Johan af Petersens som framhärdar med åsikten att länsstyrelsen olovligen anlagt en vandringsled över tunet.

– Det är tråkigt att husen förfaller, men man kan inte kosta på byggnader som inte kan hyras ut. Vi lever ju i en marknadsekonomi med villkoret att man måste ha intäkter som bestrider kostnaderna.
– Bollen ligger hos länsstyrelsen men den rullar trögt. Det blir ofta så när det allmänna griper in, fortsätter af Petersen med illa dold spydighet.
Han avfärdar samtidigt spekulationerna om att familjens 15 hektar mark inom Dan Andersson-reservatet skulle vara till salu.

– Vi har aldrig talat om några markaffärer. Det handlar bara om att flytta vandringsleden så att husen kan rustas upp. Om länsstyrelsen vill hyra gården är vi naturligtvis beredda att diskutera detta.

Handläggare Fredrik Lundin bekräftar att ärendet har gått i stå men tillbakavisar påståendet att stigen är nydragen.
– Det är en hävdvunnen stig med ett kulturhistoriskt värde och vi avvaktar med att flytta den. Så länge gården inte är uthyrd är det ju ingen som blir störd av att folk går över gårdsplanen.
Köp eller arrende av de Petersenska ägorna är frågan.
– Frågan är om vi går med på att arrendera. I så fall måste det bli ett långfristigt avtal på minst 20 år.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons