Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt stöd för byamännens styrelse

Annons

Ett hundratal Tällbergsbor och fritidsboende kom till Klockargårdens kaffestuga i går kväll. Styrelsens förtroende stod på spel efter att en fritidsboende, Elisabeth Ekwall från Stockholm, ifrågasatt styrelsens agerande i ett tomtärende och begärt dess avgång.

Ekwall inledde stämman med en saklig redogörelse av sin kritik och hävdade att styrelsen visat en anmärkningsvärd nonchalans när den inte tagit chansen att framföra byns mening om en planerad byggnation i centrala Tällberg.

- Tällberg förtjänar en styrelse som vet vad den har att förvalta, avslutade hon.

Men Ekwall fick inte mycket gehör för sina åsikter. Styrelsen har, enligt stämman, ett mycket starkt förtroende i byn.

Den har agerat klokt i ärendet. Det var inte ens någon idé att begära votering, majoriteten var så överlägsen.

- Det gick rätt bra. När byn sluter upp så här så blir det rejält, konstaterade en nöjd byuppsyningsman Lars Sandberg efter stämman.

Elisabeth Ekwall och hennes anhängare lämnade lokalen redan i kaffepausen.

- Parodi på demokrati, kastade en kvinna ur sig innan hon besviket gav sig av. Även Torsten Holm, styrelsens sekreterare och kassör, lämnade mötet.

- Det gick precis som jag trodde. Det går inte att rubba på de här dalska premisserna - en dalmas har alltid rätt framför en som inte är från Dalarna oavsett vad det gäller, säger han och fortsätter:

- Jag kan inte arbeta vidare i en styrelse som inte har byns bästa i sin målsättning, utan istället blivit turistlakejer och vaktmästare åt hotellen som bara vill tjäna pengar...

Styrelsen blir, bortsett från Torsten Holm som ersattes av Bo Martinsson, intakt till decembermötet då valärendena normalt avgörs. I styrelsen finns representanter för två hotell, övriga sju ledamöter representerar de cirka 200 fast boende i byn.

De cirka 300 fritidsboende har ingen representant i styrelsen.

Bystämman beslutade också att se över byordningens stadgar under året, för att förhindra ett en ensam medlem ska kunna kalla till extra bystämma så som Elisabeth Ekwall gjorde i går kväll.

Mer läsning

Annons