Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt ökning för handeln

Annons

En handelsutredning har genomförts av en konsult, på uppdrag av Borlänge kommun. Denna bygger på omsättningsstudier och analyser av effekterna av nyetableringar och planerade etableringar.

I år beräknas handeln i kommunen omsätta 3,6 miljarder kronor. En ökning med 28 procent på två år.

Kupolenområdet befäster sin ställning, bland annat genom nyetableringar, samtidigt som centrumhandeln minskar kraftigt.

Enligt utredningen fördelar sig den totala handeln av dagligvaror och sällanköp så här, 2006. Siffran inom parentes är handeln under 2004.

q Kupolenområdet 2 000 miljoner kronor (1 350).

q Maxi 400 (187).

q Hantverkarg/Hammarg. 350 (360).

q Coop Forum 225 (235).

q Centrum 175 (225).

q Övrigt 450 (450).

Utredaren Gösta Ekholm konstaterar att handeln fram till 2010 förväntas öka i Dalarna. För Borlänges del förutspås en förstärkning av dagligvaruhandeln utan att därmed ge något större underlag för nyetablering.

-Sällanköpshandeln kan däremot räkna med etableringsmöjligheter främst inom branscher med svag representation inom länet, heter det i utredningen.

Där sägs också att Borlänge i dag har en av Sveriges bästa centrumnära anläggningar i Kupolen, med 19 000 personer boende i närområdet, en god kommunal tillgänglighet och med ett detaljhandelsutbud som bara erbjuds i rikets allra största städer.

I utredningen belyses fyra områden lite närmare, när det gäller framtida etableringsplaner. Norra Backa kan enligt utredaren utvecklas. Ett 50 000 kvadratmeter stort område kan frigöras och bebyggas för detaljhandelsändamål.

De kommunala förbindelser som når Kupolen kan utsträckas till också detta område. Kommunen planerar här för en fortsatt expansion, se artikel nedan.

Dalarna tappar cirka en miljard kronor om året i sällanköpshandeln, till grannlän. Något som Gösta Ekholm menar ger underlag för att förstärka handelsstaden i Borlänge och öppna Norra Backa för fler etableringar.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons