Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt matsnusk

Annons

Det var för andra året i rad som miljö- och hälsoskyddskontoret i Mora genomförde en omfattade kontroll i samband med Vasaloppet.

Resultatet var nedslående även om det fanns ett fåtal kök, som visade klar förbättring jämfört med i fjol. Korvkioskerna får godkänt.

En orsak till livsmedelskontrollerna var att många anmälningar om matförgiftning som nådde kontoret veckan efter Vasaloppet för två år sedan.

Den kontroll som genomfördes av ett fåtal restauranger i fjol gav ett och nedslående resultat.

Mot den bakgrunden genomfördes en större kontroll under årets Vasaloppsvecka. Vid sammanlagt 18 restaurangkök och tre korvkiosker togs livsmedelsprover mellan den 24 februari och 4 mars.

Resultatet visade att det fortfarande är stora brister i kunskap och rutiner när det gäller hantering av livsmedel.

Några av de undersökta restaurangerna hade endast få anmärkningar, så viss förbättring har skett jämfört med förra året.

Bland exempel på brister i mathanteringen kan nämnas att upptining av frysvaror i rumstemperatur och inte i kylskåp.

Det framkom även att nedkylning av ofta stora mängder mat genomfördes i rumstemperatur eller i litet kylutrymme, som vid inspektionen var alldeles för varmt. Dessutom stod såser och pasta ofta i rumstemperatur.

Det visade sig också att matvaror ofta förvarades på golvet, vilket inte är tillåtet.

Sammanlagt togs 72 livsmedelsprover, tre till sex prover per restaurang. Av dessa var tre prover otjänliga, vilket innebär stor risk för matförgiftning vid förtäring. 21 prover var tjänliga med anmärkning vilket betyder att produkten har en försämrad kvalitet beroende på fel hantering och förvaring och/eller dålig hygien.

Övriga 48 prover var tjänliga och därmed utan anmärkning. Men en del av proverna var tjänliga, trots att hanteringen vid inspektionen var så dålig att klar risk för konsumenterna fanns.

I samband med de datoriserade inspektionerna som miljö- och hälsoskyddskontoret successivt kommer att övergå till, läggs stor vikt vid fungerande egna kontrollprogram.

Miljö- och hälsoskyddskontoret ska nu att ställa högre krav på att näringsställena lever upp till sitt produktansvar och till lagen.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons