Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt låga huspriser

Annons

Snittpriset för en villa i Hedemora var under förra året 497000 kronor. Ett värde som inte förändrats jämfört med 2004 års snittpris.

I närliggande kommuner som Säter och Avesta ökade priserna på hus enligt Statistiska centralbyråns småhusbarometer för år 2005.

Hedemora har dock en god omsättning av sålda hus per år.

-Folk väljer att köpa större istället för att bygga ut eller nytt, säger Richard Undevik, ordförande för Företagarna Hedemora.

- Vi kommer att jobba med den här frågan. Kommunen måste släppa fram attraktiva tomter. Frågan är varför man ska vilja bo i Hedemora, vi måste kunna erbjuda något som andra inte har, fortsätter Richard Undevik.

-Huspriserna följer inte den övriga prisutvecklingen men när det finns udda objekt till salu finns också köpkraften, säger Erik Nyström vid Sparbankernas fastighetsbyrå.

På Svensk Fastighetsförmedling ser man en ny kundgrupp och det är ensamstående.

- Med de här priserna är det möjligt att dra runt kostnaden på en lön, säger Nils-Åke Jansson.

Göran Nerpin, personalchef på Outokumpu, ser att unga akademiker som rekryteras till Långshyttan gärna bosätter sig i Falun och Borlänge.

- Utbudet där är större och det finns fler människor med samma bakgrund, förklarar han.

Boliden Mineral i Garpenberg har samma erfarenhet.

- Vi upplyser om att det finns ett bra utbud av bostäder och låga priser. Flera av våra nyanställda bor i Falun med omnejd, berättar Gunnar Eklöf, administrativ chef.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons