Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt kräftgång för Vansbro kommun

Annons

Vid årsskiftet rerdovisade Vansbro en uppgång med 16 personer, något som fick de styrande att vädra morgonluft. Men säg den glädje som varar. När statistiken för årets första halvår presenterades hade den uppåtpekande pilen slaknat betydligt och pekade slakt mot ett minus med 21 personer. Totalt har Vansbro kommun nu 7 214 invånare och har nu endast 149 personer upp till jumbon, Orsa, som ökat med 50 personer sedan årsskiftet.
-Nej, jag kan bara gratulera Orsa, säger kommunalrådet Gunnar Magnusson på frågan om han känner flåset från Orsa i nacken.
Länet som helhet ökar liksom hälften av länets kommuner. Vad är då anledningen till att Vansbros siffror åter vänt nedåt?
-Vi är helt enkelt för dåliga på att producera barn, konstaterar Gunnar Magnusson.
-Vi kanske måste införa ett lokalt förbud mot kondomer och p-piller, säger han och skrattar.
Glädjande är ett överskott i in- och utflyttningsstatistiken. 113 personer har valt att flytta till vansbro medan 94 har lämnat bygden. Som Magnusson så riktigt påpekar finns minussiffrorna istället att hämta i kyrkböckernas registrering av födda respektive avlidna. 61 personer har lämnat jordelivet medan endast 22 nya illbattingar fått se dagens ljus.
-Vi har haft ovanligt många dödsfall den här sommaren. Jag vet inte om det kan bero på värmen, säger Magnusson.
Han tror att ökningen av inflyttande skulle kunna bli ännu större om det fanns fler hus till salu.
-Så sent som i förrgår hade vi ett krismöte eftersom vi inte lyckats skaka fram bostäder åt alla utifrån som ska börja vid gymnasiet, säger Gunnar Magnusson.
När det gäller arbetspendlandet är det ungefär lika många som åker iväg för arbete som de som reser till Vansbro. Skillnaden är kanske främst att inpendlarna i många fall är tjänstemän inom industrin med relativt höga löner vilket ger ett extra stort bortfall av skatteintäkter. Exempelvis bor i stort sett hela ledningsgruppen vid Monark Exercise i andra kommuner.
-Jag tycker trots allt att vi måste se de här siffrorna som positiva, säger Gunnar Magnusson.

GÖRAN DANIELSON

Mer läsning

Annons