Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt hög spänning i elverksaffären

Annons

I dag diskuterar kommunstyrelsen finansbolaget Upland securities bud på totalt drygt 22 miljoner kronor, motsvarande 3500 kronor per aktie, på kommunens 6387 elverksaktier.

På torsdag klockan 18 vill Hans Adaktusson ha ett svar av kommunen.

Dagen därpå går tiden ut för såväl Leksand-Rättvik Energis som Upland securities erbjudande till aktieägarna.

Adaktusson har satt press på kommunpolitikerna genom att utfästa sig att betala 3500 kronor även till dem som redan sålt aktier till honom-under förutsättning att kommunen säljer samtliga aktier till honom och hans bolag.

Det och den nuvarande prisnivån har väckt minst sagt blandade reaktioner i Gagnef med omnejd.

Kommunalrådet Anders Ahlgren (c) har deklarerat att hans principiella inställning är att det inte ska bedrivas business med för samhället betydelsefulla verksamheter av den här typen.

Gunnar Östberg, ledamot av elverkets styrelse, anser att det inte får gå partipolitik i en fråga av det här slaget:

-Det vore skamligt om politiker i Gagnef nappar på Upland securities erbjudande när Leksands och Rättviks politiker och aktieägare i dessa kommuners lokala energibolag varit lojala och ställt upp för Gagnef.

Östberg tycker sig också se paralleller till vad som hände när fallrätterna till de tre stora kraftverken i Gagnefs kommun försvann:

-De tre kraftverken är i dag finskägda till följd av att våra förfäder inte slog vakt om fallrätterna. De insåg inte betydelsen av och värdet i att ha dem kvar, utan bytte bort dem, i Grådafallet mot fri malning av säd i Österfors kvarn.

Bo Lindevall, som är ledamot av kommunstyrelsen och under många år en av de tongivande socialdemokraterna i Gagnef, säger att han deltagit i diskussioner angående kommunens aktieinnehav.

-Men de har i huvudsak handlat om en försäljning av aktier till det kommunala bostadsbolaget Gagnefsbostäder i syfte att öka röststyrkan på aktierna. 22 miljoner är mycket pengar, men å andra sidan är det ett faktum att lokalt ägande ökar möjligheterna till lokal påverkan. Oavsett vilket pris kommunen erbjuds för att sälja aktier till en annan aktör vill jag ha mer information innan jag är beredd att ta något beslut. En av de viktigaste frågorna är hur många aktier Leksand-Rättviks Energi och Upland securities lyckats köpa, anser Bo Lindevall.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons