Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt god ekonomi

Annons

- Det görs ett metodiskt arbete inom många områden för att göra ett positivt resultat, säger ekonomichefen Bengt Hansson, som särskilt vill nämna socialnämnden/socialförvaltningen, som anses ha jobbat mycket bra med sitt åtgärdsprogram för att hålla kostnaderna nere.

När det gäller budgetförslaget för nästa år har kommunstyrelsen föreslagit en ökning av de av fullmäktige lagda ramarna med 6,5 miljoner kronor. Budgeten hamnar då på 373,2 miljoner netto.

I kommunstyrelsen råder det en stor politisk enighet om budgeten, varför det inte kan väntas några större överraskningar när den nästa månad ska antas av fullmäktige.

Den enda punkten det råder oenighet om är de så kallade utvecklingspengarna. Den borgerliga majoriteten vill avsätta 2,8 miljoner kronor för att investera i förändringsåtgärder, något som har gjorts under de senaste två åren.

Socialdemokraterna reserverar sig dock mot att hela summan avsätts. De vill ta en miljon av den för att öka deltidstjänster till heltid och 300 000 kronor till arbetskläder för socialas personal.

När det gäller deltid/heltidsfrågan har den borgerliga majoriteten beslutat att först planlägga och har gett kommunchefen i uppdrag att ta fram en plan för hur en högre tjänstgöringsgrad ska skapas för de deltidsanställda.

Kommunalrådet Anders Ahlgren (c) menar att utvecklingspengarna är nödvändiga:

- Vi hade inte klarat av moderniseringen av exempelvis tekniken om vi inte tidigare hade avsatt utvecklingsmedel.

Han får medhåll av kommunchefen Bertil Stoltz.

Anders Ahlgren menar också att sociala inom sin befintliga budget ska kunna klara personalens klädbehov.

- Annars är det en styrka att vi är politiskt så pass eniga. Kommunpolitik ska vara realpolitik, säger han.

I budgeten finns för övrigt pengar avsatta för att kommunen ska se över om det går att "följa upp" det som kallas Ljuvliga Djurås på något annat håll - alltså att kosta på en uppsnyggning av ytterligare någon ort.

Enligt liggande förslag ger nästa års verksamhet ett överskott på nära tre miljoner kronor.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons