Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt Falustöd till Sydafrika

Annons

Faluns och Borlänges partnerskap med Sol Plaatje har nu pågått ett par år med ekonomiskt stöd från Sida. Det består i att Sida betalar kostnaderna för de båda kommunernas tjänstemäns resor till Sol Plaatje.

Projektet skulle egentligen vara slut nu men Sol Plaatje bad förra hösten om fortsatt stöd från Sida. Sida beslutade därför att fortsätta stödja projektet i år och nästa år.

I tisdags skulle kommunstyrelsen ge sitt godkännande till att Falun fortsätter att delta i projektet. Men om den saken blev det en livlig diskussion då oppositionen helst såg att det avslutades nu.

Orsaken är kostnaderna.

Även om de tjänstemän som åker till Sol Plaatje för att ge hjälp och stöd till sydafrikanernas uppbyggnad av sin kommun får resorna betalda så kostar det ändå Falun pengar. När tjänstemännen inte är hemma i Falun utför de ju inget arbete för kommunen. Detta uteblivna arbete har hittills kostat kommunen mellan 700 000 och 800 000 kronor, uppger Lilian Eriksson, m.

Moderaterna ansåg att skulle Falun fortsätta med stöd till Sol Plaatje fick det inte kosta mer än 500 000 kronor i år och 250 000 kronor nästa år i uteblivet tjänstemannaarbete.

Det blev votering i kommunstyrelsen om Faluns fortsatta deltagande i Sydafrikaprojektet. Den slutade med röstsiffrorna 9-6 för att Falun ska fortsätta delta. Det blev heller inget beslut om begränsningar om hur mycket det får kosta.

Kommunalrådet Jonny Gahnshag är nöjd med beslutet. Det hade varit olyckligt att abrupt avsluta det nu anser han.

- Sida ger oss chansen att trappa ner samarbetet på ett snyggt sätt, säger han.

Han anser också att både Falun och Borlänge har tjänat på samarbetet med Sol Plaatje. Det har varit stimulerande för tjänstemännen att delta.

- Genom det fick också Falun och Borlänge en möjlighet att se på varandra med andra ögon och det har bidragit till att samarbetet mellan kommunerna blivit bättre, säger Jonny Gahnshag.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons