Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt dragkamp om placering av idrottshall

Annons

Gagnefs kommun saknar en fullstor idrottshall, vilket innebär problem för bland andra handbollsdamerna i Mockfjärd.

Bypolitik bidrog till att de "stora" gymnastikhallar som i samband med och efter kommunsammanslagningen byggdes i Mockfjärd och Djurås blev ungefär lika stora -men för små.

Under flera årtionden har både politikerna och kommuninvånarna varit överens om att kommunen behöver en större idrottshall. Men lika överens som de varit när det gällt behovet, lika oöverens har de varit angående placeringen.

År 1988 fastslog den dåvarande fritidsnämnden att det bästa alternativet var att bygga hallen intill Mockfjärdsskolan.

Nu har fritids- och idrottsnämnden, som tidningen berättade i går, i en skrivelse till kommunstyrelsen uttalat att en hall snarast bör byggas -i Mockfjärd.

Nämnden, som betonar vikten av att kommunen kommer till beslut, framhåller Mockfjärds föreningstraditioner och det ledarengagemang som finns i orten samt att det finns planer på att ge Mockfjärdsskolan en idrottsprofil.

Det har fått Bo Lindevall, socialdemokratisk kommunpolitiker från Djurmo, att reagera:

-Det är konstigt att ledamöterna i en sådan nämnd ser frågan så snävt. Man behöver ju faktiskt inte uppfinna hjulet flera gånger. Det finns visserligen ingen idrottsförening i Djurås, men i grannorterna Djurmo och Gagnef finns det stora idrottsföreningar som täcker in Djurås och Djuråsbornas behov.

Lindevall konstaterar att Mockfjärd har ett duktigt damhandbollslag, men påpekar att det i den östra kommundelen finns innebandylag som måste resa till Borlänge för att spela matcher.

-Fritids- och idrottsnämnden har varit för snabb med att peka ut Mockfjärd som lämpligaste ort för ett hallbygge. Jag vet att gymnastikverksamheten i Djurmo är omfattande och friidrottsverksamheten har fostrat flera mycket lovande idrottare, säger han.

S-politikern har synpunkter även på nämndens resonemang när det gäller ledare och engagemang:

-Nämndens ledamöter anser tydligen att det är personligt engagemang och föreningar som ska ligga till grund för framtidssatsningar av det här slaget. Jag vill hävda att det också kan vara så att goda förutsättningar, exempelvis i form av en idrottshall, kan föda engagemang och leda till bildande av föreningar.

Debatten och dragkampen går vidare.

Fortfarande är det oklart när och om kommunens ekonomi tillåter en hallsatsning.

Men det är en annan fråga.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons