Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fortsatt drag i ABB:s nya trans- formatorfabrik

Annons

ABB Power Transformers systerfabrik i Congqing i Kina som byggdes upp av bland annat Ludvikabon Thomas Larsas och nu körs av Matti Stoor redovisar fortsatta framgångar där fina besök nu sker på löpande band liksom tecknandet av nya kontrakt.

Förra måndagen var ordföranden för jättekunden Three Gorges Corporation Li Yong An på besök och på torsdagen ordföranden i State Grid Liu Zhen Ya. Vid besöken deltog också ledningen för staden Congqing och ABB:s Kinachef Peter Leupp.

ABB startade fabriken 1998 med kunnande från Ludvika, för att bygga växelströmstransformatorerna till jätteprojektet Three Gorges, världens största kraftverksprojekt. ABB Chongqing Transformers är nu världens största transformatorfabrik.

Nyligen beställde Three Gorgesprojektet en uppsättning generatortransformatorer till den högra delen av kraftverket.

Det handlar om hela tolv stycken 840-megavoltampere stora 550-kilovoltstransformatorer där den första nu ska börja testas i provrummet, berättar Matti Stoor, och den sista ska levereras under 2008.

- Det här är det andra steget i uppbyggnaden av Three Gorges. Projekten som nu följer är flera kraftverk uppströms Chongqing, i Yangtsefloden och dess bifloder.

-De nya kraftverken blir tillsammans av samma storlek som Three Gorges, säger Matti Stoor.

Han framhåller att det var viktigt att Three Gorges Corporations ledning besökte fabriken då de ansvarar för de nya projekten uppströms Chongqing.

- Vi är också en stor leverantör till State Grid och har nu en tredjedel av projekten från State Grid på 500-kilovoltsnivån.

- State Grids behov av krafttransformatorer förtsätter att vara väldigt hög liksom utbyggnaden av kraftnäten i Kina, framhåller Matti Stooor.

-Båda ordförandena var mycket nöjda med sina besök hos oss och de framhöll att vi är en pålitlig leverantör av stora krafttransformatorer till hela Kinas kraftindustri. De framhåller också vår excellenta kvalitet, förmåga att leverera i tid, vår snabba och positiva utveckling samt våra investeringar, säger Stoor.

ABB:s satsning på att bygga en stor fabrik mitt inne i Kina har varit lyckad då den 600 kilometer långa Three Gorgesdammen slutar i Chongqing. Detta gör att båttransporter av de 400 ton stora krafttransformatorer också är lätta och blir allt billigare att ordna med när dammen fyllts.

Mångmiljonstaden Chongqing håller på att bli världens största industristad och ABB var bland de första fötetag från väst som etablerade sig.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons