Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Förtrycket riskerar öka

Annons

Antalet politiska fångar är mycket högt och Iran är ett av de länder i världen som genomför flest avrättningar.

Så summerar Elisabeth Löfgren på människorättsorganisationen Amnesty international läget i familjen Riazat-Anharis forna hemland, och talar om ett svårt förtryck mot väldigt många.

- Vi vet inte hur det utvecklas efter parlamentsvalet, men det finns anledning att befara att förtrycket hårdnar eftersom de reformvänliga krafterna har tryckts tillbaka och många av deras kandidater inte ens fick ställa upp i valet, säger Elisabeth Löfgren.

Hon berättar att oppositionella, journalister, författare och människorättsaktivister trakasseras och fängslas. Advokater har mycket svårt att arbeta och rättegångar lever oftast inte upp till internationella normer.

Att 15-åriga Helya Riazat talade i protest mot svensk flyktingpolitik och ropade "ned med den islamiska terrorregimen i Iran" tror Elisabeth Löfgren är något som rapporteras till Iran.

- Många som flyr är övervakade. Där det finns ett hårt förtryck bevakar man folk även utomlands. Regimerna är ofta rädda att oppositionella ska komma tillbaka och bedriva underjordisk verksamhet, säger Löfgren.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons