Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroendet för de stora sjunker

Annons

USA står allt lägre i kurs runt om i världen och den globala vaksamheten mot stormakterna Kina och Ryssland växer.

Enligt en undersökning bland mer än 45|000 människor i 47 länder är inställningen till Ryssland blandad, Kinas växande militära och ekonomiska makt skapar oro och den positiva synen på USA förändras i många länder.

Men missnöjet med stormakterna och deras ledare har inte ökat förtroendet för dem som utmanat dem, till exempel Venezuelas president Hugo Chávez eller Irans Mahmoud Ahmadinejad, konstaterar Pew Reasearch Center som utrett frågan.

Kartläggningen visar också att miljöförstöring och miljövård har blivit de viktigaste angelägenheterna i många länder och USA är det land som oftast anklagas för att skada den globala miljön.

Synen på USA har blivit allt mindre positiv de senaste fem åren. Fortfarande är landet populärt i Afrika, i Elfenbenskusten tycker 88 procent av befolkningen om USA. Sämst ligger USA till i Mellanöstern. I till exempel Turkiet gillar nio procent det stora landet i väster.

Men också bland de allierade i Europa har entusiasmen sjunkit mellan 2002 och 2007 _ I Frankrike från 62 till 39 procent, i Tyskland från 60 till 30 och i Storbritannien från 75 till 51.

14 av 47 länder är positiva till Ryssland och Kinas popularitet har sjunkit i både Japan och Sydkorea.

För den amerikanske presidenten George W Bush blir världens förtroende allt mindre och det går inte mycket bättre för Rysslands Vladimir Putin.

TT

Mer läsning

Annons