Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förtroendenämnden - till för dig som patient

Annons

Iris Peters (debattsidan den 4 januari 2006) efterfrågar stöd till patienterna inom sjukvården. De stöd Peters efterfrågar är mer specifikt lagkunskap om sjukvårdslagen och juridisk hjälp.

Den instans Peters söker finns i form av förtroendenämnden. Förtroendenämnden är till för patienter som inte är nöjda med sina kontakter med landstingets hälso- och sjukvård, tandvården, kommunens hälso- och sjukvård eller privata rådgivare med avtal.

Förtroendenämnden är en fristående, opartisk instans reglerad enligt lag. Nämnden hjälper patienten att utreda problem genom kontakter med vårdgivare samt informerar om patientens rättigheter som vårdtagare.

Förtroendenämnden förmedlar information till bland annat Patientskadeförsäkringen, Läkemedelsförsäkringen, Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd samt Socialstyrelsen.

Förtroendenämnden utser stödpersoner till patienter som vårdas enligt lag inom psykiatrin. Nämnden har tystnadsplikt.

I Landstinget Dalarna finns en patientguide. Guiden ger svar på några av de vanligaste frågorna om vården och visar vilka rättigheter och möjligheter man har som patient.

Det finns sjukvårdsrådgivningen på nätet som på ett lättförståeligt sätt ger information om många olika tillstånd samt Pion, en databas på nätet som innehåller länkar och hänvisningar till medicinsk information samt ett stort antal adresser till olika patientföreningar.

Precis som Peters efterfrågar finns det alltså en nämnd som är inrättad och arbetar enbart för patienterna och deras anhöriga.

ALF JOHANSSON, SÖREN BERTILSSON DE BÅDA DEBATTÖRERNA ÄR SOCIALDEMOKRATISKA LANDSTINGSRÅD I LANDSTINGET DALARNA.

Mer läsning

Annons